Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Поевтинява нафтата за отопление

23 Октомври 2014 / 09:10:00  GRReporter
1319 прочитания

След няколко години на минимално ползване на парното отопление, заради високите цени на нафтата, понижаването на международните цени на нефта се очаква да смъкне и тези на гръцкия пазар.

Според публикация на гръцкия всекидневник „Катимерини” през последните три седмици цените на дребно на бензина, дизела и нафтата за отопление падат постепенно и вече са достигнали стойностите преди началото на кризата.

Само седмица преди официалното започване на дистрибуцията, цената на нафтата за отопление вече се намира на 1,03 евро за литър, каквато бе и в началото на периода 2010 – 2011. В много станции цените се движат дори под 1 евро за литър.

За гръцките потребители, които ще получат добавка за нафта за отопление поради ниските си доходи, цената е 0,68 евро за литър, докато преди седмица тя бе 0,71 евро. В големите градове цената се е понижила до 0,65 евро.

Безоловният бензин също се продава на нивото на цените през 2010. Вчера средната цена за литър бе 1,55 евро, като в немалко бензиностанции тя бе под 1,50 евро, докато миналия петък бе 1,622 евро за литър. Понижена е и сената на дизела, която вчера слезе до 1,220 евро за литър.

Добрите новини обаче не свършват дотук. Според прогнозите се очаква нов спад в международната цена на суровия петрол сорт брент, която в момента е 86 долара за барел. Това се очаква да предизвика ново понижение на цените на дребно в Гърция, засилва очакванията за покачване на потреблението и възстановяване на част от загубите на търговците през последните пет години.

Въпреки високите за сезона температури, на пазара на нафтата за отопление вече се забелязва раздвижване. Показателен е фактът, че молбите за отпускане на надбавка за отопление са се покачили в сравнение с миналата година.

Представители на пазара на горива отчитат и една друга съществена разлика в сравнение с предишните години, която ще предизвика покачване на търсенето. Тя е, че мнозинството от домакинствата са без никакви запаси от горива. До миналата година същите потребители се запасяваха с нафта през април, за да избегнат високите цени през октомври. Според тях най-решаващият фактор за хода на търсенето на нафта за отопление са атмосферните условия и затова се надяват идващата зима да не е толкова мека колкото миналогодишната.

Относно цените на европейско ниво, Гърция е на второ място след България по най-високи цени на нафтата за отопление преди облагането им с данъци. Стойността на цените след налагането на данъци и акцизи нарежда страната на 15-та позиция в Европа, според последните сравнителни данни.

По цени на бензина Гърция е на трето място след Италия и Холандия при наложени данъци и на 10-то без данъци и акцизи. Увеличението в търсенето на бензин обаче вече е факт и доказателство за това е засилването на пътния трафик.

Значително увеличение се очаква и в потреблението на природен газ за отопление на домакинствата. За това бе решителен приносът на решението на министерството на развитието за финансиране на промяната на котлите с нафта с котли за природен газ, както и законът, който позволява на потребителите да инсталират индивидуални газови котли в жилищните блокове. Положителните последствия от спада на цените на нефта върху цените на природния газ се очаква да проличат след около три месеца.     

Категории: Икономика спад на цените нефт нафта за отопление бензин природен газ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus