Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Подкупите за дефектните подводници достигнаха 62 милиона евро

19 Януари 2014 / 14:01:19  GRReporter
663 прочитания

Бившият близък сътрудник на Акис Цохадзопулос Янис Белциос  е обвинен за подкуп и узаконяване на приходи от престъпна дейност, и след показанията му пред следователите срещу корупцията Янис Ставропулос и Гавриил Малис беше арестуван.

Показанията на обвиняемия са 60 страници, в тях той отрича обвиненията в подкупи и пране на мръсни пари, и твърди, че не е открита никаква сума, която да е преминавала през сметката му. Той казва, че единствената връзка, която е имал с Ferostaal е сътрудничество за предоставяне на консултантски услуги през 2003. „Касиерът” на Акис Цохадзопулос твърди, че от това сътрудничество е получил 300 000 марки, които е декларирал и са били обложени с данък според закона. „По каква причина да ми дават пари в куфари, когато имах договор с тях” пита той и заявява, че не участва в политическия и синдикалния живот от години. „Можете да проверите в архивите на Министерството на отбраната, където се пази информация за посетителите и ще видите, че никога не съм се срещал с Акис” отрича той връзката си с бившия министър.

Обвиняемият има централна роля в прехвърлянето на незаконни възнаграждения в аферата с програмите за въоръжаване, според обвинението, съдържащо информация и от германските правосъдни власти, е принадлежал към група от лица, които са получавали и разпределяли парите.  Тази група е разделяла парите от фирмите-производителки на оръжия на лица, които заради постовете си са обслужвали интересите им, както при избора на оръжия, така и за по-бързо съставяне на договорите с гръцката държава за доставките.

Янис Белциос

Какво твърди обвинението

Според обвинителния акт срещу Белциос, който е бил главен секретар на Министерството на вътрешните работи по времето на Цохадзопулос, а също така и областен управител на Серес, е замесен заедно с 5 други лица в незаконни печалби, които надминават 60 милиона евро. Обвинението за узаконяването на незаконни пари се отнася до суми, които достигат 62 милиона евро за периода 2000-2007.

От данните от немското правосъдие става ясно, че представители на  Ferrostaal твърдят, че Акис Цохадзопулос е препоръчал Белциос.

Пет арести за програмите за въоръжаване

Белциос е задържан заедно с бившия ръководител на корабостроителниците Скарамангас – Сотирис Емануил, който получи същите обвинения и вече е в ареста от петък. В затвора са също така и Александрос Аватангелос, Димитрис Папахристос и  Акдонис Кандас.

Емануил е на мушката на съдебните власти заради сумата от 17 милиона евро, които е получил чрез своя фирма, от немската компания HDW. Той отрича незаконния характер на тази сума и твърди, че тя е хонорарът му след договора с немската фирма за мениджмънта на корабостроителниците  за 4 години. Разследването обаче приписва на Емануил, че е имал ключова роля за това да бъдат изключени от играта френските конкуренти на германците, които са изявили интерес за построяването на подводниците. Смята се за любопитен фактът, че обвиняемият- бидейки държавен служител в йерархията на корабостроителниците- когато фирма HDW поема управлението им, подписва договор чрез немската компания за менажирането им.  

Категории: Янис Белциос Акис Цохадзопулос арест подкупи пране на мръсни пари програми за въоръжаване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus