Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Подаръците на Обама за Самарас

04 Август 2013 / 14:08:45  GRReporter
1811 прочитания

В четвъртък, на 8 август, в 3 часа местно време (10 вечерта гръцко време), гръцкият премиер ще прекрачи прага на Белия дом, за да се срещне с американския президент Барак Обама, който е  готов да обсъди икономическото положение, в опитите си да се намери окончателно решение след германските избори през септември. Според информациите, Обама се очаква в официалното си изявление да каже, че Гърция, която се бори, трябва да получи действителна помощ от партньорите си и съюзниците си, включително и Америка.

Дипломатически източник смята, че ако не се промени този текст, ще послужи като призив към американските бизнесмени да инвестират в Гърция и към американските туристи да посетят страната. По традиция, американците са и най-скъпите” туристи, тъй като харчат около 5000 долара на човек, освен хотела и самолетните билети. Същият източник очаква, че Обама ще се отнесе топло и на лично ниво към гръцкия премиер, за който вярва, че води титанична борба за икономиката, която трябва да спечели. На срещата, освен ако не е на мисия в чужбина, се очаква да присъства и министърът на финансите на САЩ Джак Лиу, който скоро посети Атина.

Онези, които очакват американският президент да обяви пакет от икономическа помощ за Гърция, ще бъдат опровергани, защото Америка няма възможност в този момент, нито може  подобно предложение да мине през американския Конгрес, където мнозинството се контролира от Републиканската партия, която използва в предизборната си кампания Гърция като лош пример.

Макар че няма да предоставят икономическа помощ, американците ще направят други неща, според  източника от дипломатическите среди. „Търсят се начини за сътрудничество с Гърция, без да се засегнат европейците” заяви дипломатът за вестник „Етнос” и добави, че Обама няма да даде възможност на германците да се оплакват,  макар че ще говори срещу ликвидността и в ползва на въздаването на нови работни места, Обама ще прочете изявлението си в Овалния кабинет и ще даде възможност на Самарас да направи същото.

Американците искат да помогнат според източника. Той допълни, че институционално първо място заемат европейците, обаче ще се обсъждат начини да бъде затворена дупката в еврозоната и да се избегне нова голяма криза. Президентът Обама съчувства на Гърция и останалите страни, които са подписали програмата на тройката, твърди източникът, който е убеден, че посещението на гръцкия премиер ще е успешно, имайки предвид разговорите на гръцките дипломати с американските служители на Белия дом и на Държавния департамент.

Според информациите, министърът на финансите на САЩ Джак Лиу е информирал вече Обама за разговорите, които е имал в Гърция със Самарас и с министъра на финансите Янис Стурнарас, където беше определена и икономическата адженда на срещат, в която са включени енергетиката и стратегическото сътрудничество на Гърция с Кипър и Израел. Лиу ще има нова среща с президента Обама малко преди посещението на Самарас.

Джак Лиу и Янис Стурнарас

Ще отсъства обаче министърът на външните работи Джон Кери, който е планирал пътуване в чужбина по същото време. Има вероятност все пак то да не се осъществи (зависи от разговорите между израелци и палестинци), така че да може да просъства на срещата в белия дом.

Тет а тет 75 минути в Белия дом

На срещата двамата лидери ще са съпроводени от тесните си сътрудници, но разговорите ще са само между Обама и Самарас и ще продължи 1 час и 15 минути. Освен икономиката и енергетиката, ще се обсъждат кипърският въпрос, гръцко-турските отношения, балканските проблеми, следователно и проблемът с Македония, други международни теми.  Двустранните отношения са отлични и американците са доволни от помощта на Гърция в Афганистан, както и от факта, че Атина не създава проблеми за американските бази.

В изявлението на Белия дом за срещата се казва, че в дневния ред са включени разговори за американската подкрепа за реформите в Гърция, за транслантическото търговско и инвестиционно сътрудничество, за кипърския въпрос, сътрудничеството в отбраната, борбата с тероризма, сигурността в Северна Африка и Сирия. Американската страна подчертава желанието на Белия дом за подкрепа на опитите на Гърия да преструктурира икономиката си.

Послание към Берлин за дълговата криза

Според информациите, подкрепата за Гърция ще е силна и ще бъде публична, защото Обама иска да изпрати послание към Берлин, че европейските партньори могат да спрат дълговата криза в Европа, която предизвика щети за милиарди в Америка. Ще повтори и тезите на Джак Лиу, изразени в Атина за създаване на нови работни места и борба с ликвидността. Американският президент вярва, че ликвидността „убива” страните и народите и ще се опита да натисне европейците да копират американския начин за справяне с кризата от 2008.

В рамките на разговорите за намаляването на гръцкия дълг, така че да може да бъде обслужван и опитът за спасяване на гръцката икономика да не доведе до крах, отново на масата са сложени идеите за съчетан пакет с голям срок на плащане на кредитите, който може да стигне и 50 години, намаляване на лихвите и уреждане на 50 милиарда евро за рекапитализацията на банките.

Източници от Вашингтон твърдят, че единствената възможност гръцкият премиер да бъде поставен в трудно положение е кипърският въпрос. Според американците Самарас е от   консервативните политици с националистически възгледи, макар че според дипломатически източник „този портрет трябва да се обнови”. Самарас е против плана на Кофи Анан, но Обама иска да научи мнението му за подновяването на преговорите, които са планирани за октомври.

Категории: Андонис Самарас Барак Обама посещение в САЩ дългова криза кипърски въпрос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus