Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

„Pocket” удължава животa на статиите

10 Април 2013 / 10:04:18  Иван Петков
2441 прочитания

Животът” на една статия в интернет е ярък и кратък. Най-чето тя започва своето съществуване на първа страница в сайта, в който е публикувана първоначално, след което се радва на вниманието на читателите,  споделя се в социалните мрежи, евентуално е цитирана и посочвана като източник на информация от други автори и в други медии.  Актуалността на информацията е много важна, поради което и самите статии се харесват в различна степен. Колкото по-злободневна е една статия, толкова по-интересна е тя, но и толкова по-бързо се изчерпва интересът към нея, след което е затисната от следващите статии и постепенно е забравяна т.е. остава в архивите.    

В този процес на лавинообразно изсипване на информацията, често нямаме време да обърнем внимание на статии, които иначе биха представлявали интерес за нас. Не малка част от потребителите виждат заглавието на интересен материал и си казват, че по-късно ще го прегледат, но в последствие или забравят къде са го гледали, или въобще не се сещат повече за него. Тук, на помощ идват услугите, които ни обещават грижливо да запазят интересната статия за момент, когато ще сме по-свободни и можем да й отделим нужното внимание. Pocket, първоначално позната като Read it later, е една от най-предпочитаните услуги за запазване на съдържание за по-късно преглеждане.

Освен описания по-горе сценарий  Pocket може да е полезен, когато потребителят прави някакво проучване, в което събира информация от многобройни източници. Може да е от полза на ученици, студенти, журналисти и за още много хора с различни професии, интереси или различни ситуации. Удобството и надеждността на услугата се гарантират и от нейния облачен характер, който позволява запазените статии да могат да бъдат четени през разнообразни по вид устройства: от традиционния настолен компютър, през лаптоп, та до таблети и смартфони.

Достъпът до Pocket, посредством PC се извършва чрез разширения (add-on) за най-популярните и съвременни браузъри - Firefox, Google Chrome и Safari. Във Firefox след като бъде инсталирано разширението (add-on), в адресното поле на браузъра се появява малък бутон, чрез който се запазва съответната статия само с един клик. Удобно, нали?

 

Запазените по този начин статии се показват в удобно меню скрито зад друг бутон, подобен на първия:

 

За съжаление, няма разширение за потребителите на Internet Explorer, като услугата остава достъпна през браузъра:

 

Разбира се, от Pocket не са пренебрегнали изключително растящият интерес към мобилните устройства, като таблети и смартфони. Приложението има версии за iPhone, iPad и Андроид.

    
         

Мобилната версия на Pocket пристига с вграден браузър, който позволява удобно преглеждане на запазените статии, без да се излиза от приложението.

Любопитен е въпросът, с колко Pocket удължава активния живот на една статия? Съвсем наскоро от компанията добавиха възможност за статистика , която да се ползва от сайтовете, генериращи съдържанието, което потребителите на Pocket запазват. По данни, споделени в блога на компанията от услугата се възползват 8,5 милиона потребители. От сайта Newman Jurnalism Lab са направили експеримент, за да разберат доколко тази база от потребители влияе върху живота на една статия. Резултатите са интересни:

 

Снимка: Newman Jurnalism Lab

От графиката става ясно, че почти половината потребители от 331-мата, които са запазили статията са я прочели в рамките на следващите 6 дни т.е. 159 потребители. За сравнение, проследяваната статия, е била споделена 310 пъти във Facebook, 716 пъти е „туитвана” и едва 47 пъти – споделена в Google +. Отчитаме, че данните са валидни за конкретна аудитория на конкретен сайт и за конкретна статия, но не може да не се съгласим, че резултатите са доста добри.

Какви са алтернативите на Pocket? Такива има и то със собствени достойнства. Ще спомена две от най-популярните: Instapaper и Readability.

 

Ползвате ли Posket?
Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus