Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Почти 10 милиарда евро дефицит в най-голямата здравно и пенсионно-осигурителна каса в Гърция

28 Февруари 2010 / 23:02:05  GRReporter
1043 прочитания

9,5 милиарда евро е дефицита в най-голямата здравно и пенсионно-осигурителна каса Организация обществено осигуряване (ИКА). Над 50% от всички граждани в страната се осигуряват в тази каса, която покрива здравните нужди на 5,6 милиона граждани и пенсиите на 1,15 милиона души. Черната дупка на обществено-социалното осигуряване става още по-дълбока, когато видим какво става във втората по големина осигурителна каса в Гърция, тази на упражняващите свободни професии (ОАЕЕ). Там има дефицит от 35%, което в абсолютна сума се превежда в около 800 милиона евро липси. Регистрираните пенсионери в тази каса са над 305 хиляди, а здравно-осигурените по нея наброяват 2,1 милиона души. Упражняващите свободни професии в момента обаче са само 839 321 души и парите за пенсии в тази каса са пред изчерпване.

Касите в Гърция покрива здравните осигуровки на 10 милиона души и осигурява пенсии за около 2,35 милиона пенсионери. Дисбаланса между приходи и разходи в касите е очевиден, като вземем в предвид, че само 4,1 милиона гърци в момента плащат осигурителни вноски. Първата мярка, която правителството се готви да въведе, за да възвърне равновесието в системата е увеличаването на пенсионната възраст както при мъжете, така и при жените. При мъжете предложението е тази граница да се вдигне до 67 години, а при жените до 63 години. Интересно е да се отбележи, че при някои държавни длъжности (като изключваме тежките категории на полицията, пожарната, военните и др. такива) жените имат право да се пенсионират след навършване на 45 години. Така тяхната възрастова граница за пенсиониране се вдига със седемнайсет години. По данни изложени от Министерството на финансите броят на тези жени в държавния сектор е 140 хиляди, които своя страна обаче не са готови да приеме подобно решение. В отговор на това и други правителствени предложения, синдикатите отговориха със серия от стачки и така отказаха да съдействат на държавното управление в прилагането на оздравителните реформи.

Най-големият проблем за обществено-осигурителните каси остава обаче корупцията и сивата икономика. Много частни и държавни предприятия наемат работен персонал, без да плащат необходимите осигуровки. Липсата на ефективен контрол върху вноските и безнаказаността при установени нарушения, подкопават основите осигурителната система и „хранят” дефицита.

Категории: ИкономикаПазариОбществоЗдравно и пенсионно осигуряване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus