Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

По 150 молби на ден от чужденци, които кандидатстват в гръцки университет

25 Юли 2010 / 18:07:03  Марина Николова
5188 прочитания

„Приемаме по 150 молби на ден от кандидати-чужденци, които искат да следват в гръцки университети. Повечето от тях са от Албания – около 90%. Останалите кандидат-студенти са от Грузия, Украйна, България и много малко са тези от африканските страни” казва служител на министерство на образованието. „До момента списъкът за кандидати е достигнал до 80-и номер от чакащи за следващия четвъртък” допълва и докато разговаряме идват и се записват още осем души, които си запазват ред да си подадат документите през следващата седмица.

Срокът за чужденците, за да си подадат документи за следване в гръцки университет тази година беше определен за дните между 20 и 30 юли. Още в първия ден рано сутринта пред министерството настъпи хаос и навалица от желаещите да кандидатстват. „Щеше да е добре министерството да има един служител, който да записва имената на хората, които идват да кандидатстват и да им дава номерче. Сега всички чакаме отпред, докато не поеме инициативата някой, за да състави списък с имената на чакащите, който след това го даваме в министерството, за да ни определят в кой ден и по кое време ще ни приемат, така че ни отнема цял ден да висим тук, докато не разберем кога пак да дойдем, за да подадем документите” се оплаква човек, който съпровожда едно от момичетата, които кандидатстват рано сутринта.

Срещам 18-годишния Марио от Албания след като е успял да си подаде документите. „Преди няколко години се бях забъркал с едни компании, които не се харесаха на баща ми. Тогава той ме хвана и ме попита какво искам да правя – да започна работа или да се подготвя да следвам в университет. Тогава реших, че искам да следвам. Днес успях да си подам документите. Отбелязах, че ме интересуват икономическите специалности” разказва Мариос, който вече се готви да отиде на море. „Най-много време ми отне да събера документите. Тук в министерството имаше големи опашки още от вторник, когато започна периода за подаване на документите. Някои хора ми казаха дори, че са преспали пред министерството, за да могат да си подсигурят по-преден номер” допълва Мариос.

Резултатите от класирането на чуждите студенти ще излезнат след 15 август. Повечето от кандидатстващите са завършили гръцки училища, а броени на пръсти са тези, които идват от чужбина. Случва се например някой, който кандидатства от Иран да си подаде документите чрез упълномощено лице, казват от министерството, но допълват че това са много редки случаи.

Преди да кандидатстват някои преминават през уроци по гръцки език в една от двете школи към университетите в Атина или в Солун, защото е необходимо да имат удостоверение, че знаят езика преди да започнат със следването си, както е във всички държави. В школите по гръцки език, курсове изкарват не само кандидат-студентите, но и хора, които са се омъжили за гърци или пък им е необходимо да знаят гръцки език заради кариерата си.

Чужденците, които кандидатстват в университет се класират според успеха си в гимназията. В Гърция оценяването в гимназиалния курс е по 20-балната система, така че „ако кандидатът е завършил с общ бал 12, тогава може да влезе само в полу-висше училище, ако има 15 – тогава е изключено да го приемат медицина например, за което се изисква висока оценка по всички предмети” казва източник от Министерство на образованието и допълва, че „студентите се разделят на две категории: тези, които са завършили гимназия в някоя от страните на Европейския съюз без да има значение каква е тяхната националност и тези, които са завършили гимназия в страна извън Европейския съюз”.

Разликата е, че кандидат-студентите, които са завършили гимназия в някоя от европейските държави могат да избират между две научни области или 40 специалности, а чужденците завършили в трета страна могат да избират само от една научна област и 20 специалности.

Съществува и една трета категория, в която приспадат децата, които имат гръцки корен, което си личи по тяхното име, но и за което е необходимо да имат декларация. Те подават документите си заедно с всички останали чужденци, но през септември месец е задължително да преминат през писмени кандидат-студентски тестове. Обикновено тези ученици са завършили училище извън Гърция, затова служител на министерството уточни, че „се показва благосклонност” към тях по време на писмените тестове. Процентът на местата за студенти с гръцки корен, който се отпуска в университетите е 4%.

Всеки университет има определена бройка за чужденци от всяка националност пропорционално равна на присъствието на тези чужденци в Гърция. Например българите, които учат в Аристотеловия университет в Солун за учебната 2002-2003 г. са били 172 души, през 2005-2006 г. техният брой е паднал на 137 души, а през 2007-2008 г. са били 165 студенти, показват данните от Главната дирекция за координация на академичните единици предоставени за grreporter.info.

Снимка: http://kapodistriako.uoa.gr/

 

 

Категории: Актуално образование кандидат студенти университет чужденци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus