Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

По-празни рафтове заради стачката на превозвачите

19 Септември 2010 / 15:09:48  GRReporter
2190 прочитания

Увеличава се липсата на продукти на пазара, а от утре се очаква с най-големи проблем с доставките да се сблъскат жителите на островете и в провинцията заради стачката на превозвачите. Днес още 100 камиона излезнаха по магистралите около Атина и Солун, а превозвачите заявяват, че ще продължат с протестите, въпреки че правителството предупреди, че ще вземе строги мерки.

Според председателя на Националната федерация за гръцка търговия Василис Коркидис, поръчките се изпълняват частично и ако това продължи търговците ще имат проблеми. От своя страна правителството се готви с план да избегне проблемите на пазара, но и да освободи магистралите. Държавата ще се намеси, ако протестите на превозвачите продължат и след като бъде гласуван проектозакона за отварянето на професията или в случай, че неработенето на превозвачите създаде проблеми с доставките на стоки и горива.

Министерствата на инфраструктурата, на Защита на гражданите и на Правосъдието ще приложат законните мерки срещу превозвачите, а в парламента ще бъде внесена поправка според която ще се отмени тригодишния преходен период и професията ще бъде отворена веднага. Докато бъдат издадени новите лицензи на камионите и цистерните за държавни поръчки, ще бъде дадена възможност на камионите на частниците да изпълняват маршрутите на държавните превози.

Вече се разглежда вероятността да бъдат задължени да се оттеглят спрените камиони от магистралите чрез присъствието на прокурори, тъй като оставането им там „причинява задръстване на движението.” В същото време превозвачите, които са оставили камионите си по магистралите е възможно да бъдат съдебно наказани, тъй като работят за полза на държавата: „номерата на камионите, които участват в протеста са ни познати” подчертаха от правителството.

Големи липси на пазара ще повлече след себе си увеличаващите се протестни действия на превозвачите, подчертаха от Централния съюз на търговските камари в Гърция и обвиниха същевременно правителството за „неоткровен диалог”. Последствията на пазара от протеста ще са: Пълно спиране на търговията за износ, липса на суровини за цеховете за преработка, пълен блокаж на търговията за износ и нередности при доставките в регионите в провинцията, дори при стоките от първа необходимост.

Според председателя на Търговската и промишлена камара в Атина Константинос Михалос от утре ще се усети по островите и в провинцията проблем с доставките. „Две хиляди контейнера са разтоварили в Пиреа и са блокирали. Четири кораби в Солун са спрели на пристанището и чакат да бъдат разтоварени. Имаме намаление на обема на пристигащите, но и намаление на износа” отбеляза г-н Михалос за СКАЙ.

Според превозвачите в момента в област Атика са спрели 750 камиони и цистерни на общо 14 блокади. В областта на Солун присъствието на превозвачите също е забележително с общо спрени 330 машини. Камиони и цистерни за държавни поръчки са спрели на пристанището, в областта на завода Титан, при Дервени, в областта Лаханагора и при моста към Солун при складовете на Lidl.

Превозвачите подготвят митинг във вторник в 12 часа при офисите на бул. Пиреос като после планират демонстрация до площад Синтагма, където се намира парламента и седяща стачка. Превозвачите от Северна Гърция също са заявили, че ще се включат в действията на атинските си колеги.

Категории: ОбществоАктуално превозвачи стачка камиони цистерни
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus