Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

По-нисък данък при пенсионните обезщетения решиха от Министерството на финансите

24 Март 2010 / 12:03:41  GRReporter
827 прочитания

На принципа всяко правило е предпоследно гръцкото правителство представи две нови корекции в законопроекта за данъчното облагане ден преди крайното му внасяне в парламента. В края на миналата седмица бе представен „крайния вариант” на нормативната рамка на данъчната реформа. Една от промените засяга облагането на еднократните обезщетения изплащани в случай на пенсиониране или преждевременно освобождаване от работа, които се оказаха крайъгълен камък в новия проектозакон.

Обществеността бе скандализирана от налагането на данък върху дълго очакваните обезщетения при пенсия, при които социалистическото правителство на Георгиос Папандреу бе предвидило за всички изплатени суми над 30 хиляди евро да се облагат по скала с данък. Крайните промени за пенсионните обезщетения включват необлагаема сума от 50 хиляди евро от обявените 30 хиляди миналата седмица. От 60 хиляди до 100 хиляди евро държавата ще удържа 10% от обезщетението, а от 100 хиляди евро до 150 данъкът ще е 20%. В предпоследното предложение на Министерството на финансите сумите изплащани на граждани в пенсионна възраст над 150 хиляди евро трябваше да се облагат с 40% данък. Този показател е променен на 30% с крайните промени в данъчната реформа обяви заместник-министърът на финансите Филипос Сахианидис.

Новият закон предвижда също така отмяна на данъчното облекчение въведено от бившия министър на финансите Янис Папатанасиу в размер на 40% от дължимия данък от изплатените лихви, когато данъкоплатецът е закупил с кредит второ жилище до 200 кв.м. или на стойност до 350 хиляди евро. Новият закон предвижда приспадане на лихвите по жилищни кредити за покупка на първи дом в размер на 20% от дължимия данък. Тази промяна ще се приложи със задна дата и ще важи за всички граждани, които са теглили жилищен заем след първи януари 2009 година.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus