Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

По-малко и по-скъпи агнета този Великден

07 Април 2014 / 17:04:53  GRReporter
1459 прочитания

Тази година се очаква великденското агне в Гърция да излезе скъпичко. Не е изключено цените да се вдигнат доста, тъй като се очаква сериозен недостиг на гръцко и вносно агнешко месо.

Икономическите проблеми на животновъдите, сушата от миналото лято, която изгори пасищата, и болестите, „нападнали“ животните, доведоха до намаляването на тазгодишната местна продукция в сравнение с предишни години. Същевременно вносът от Балканите, който всяка година подсилва великденския пазар, ще бъде ограничен. Причината е ограничената продукция на българските и румънски животновъди, която те ще предпочетат да продадат на други по-скъпи европейски пазари, тъй като тази година Великден на православните християни съвпада с този на католиците. Смята се, че същото ще направят и много гръцки фермери, при положение, че цените на производител в Италия и Германия достигнат по-високи нива, отколкото в Гърция.

Това ще стане ясно в следващите дни, когато се очаква да бъде договорена цената между търговците и гръцките производители. Пазарлъците вече са започнали, и изглежда ще достигнат своя връх към края на седмицата. В момента цените на производител са по-високи в сравнение с ниските нива от предходните месеци. Според ръководителя на Дирекция „Земеделска икономика и ветеринарна медицина“ в Евия и заместник-председател на Гръцкия съюз на ветеринарите Андонис Панусис, цената на производител в последните дни достига 4-4,50 евро за килограм, докато доскоро цените варираха от 3,50 до 3,70 евро за килограм.

За Великден тазгодишното местно производство заедно с вноса може да достигне до 1,2 милиона животни, както посочва пред вестник „Вима“ заместник-председателят на Гръцкия съюз на животновъдите Елефтериос Гицас, и добавя, че миналата година на великденския пазар е имало 1,5 милиона агнета. В никакъв случай обаче тези цифри не могат да се сравнят с потреблението на агнешко месо по Великден от преди кризата. «През 2008 на пазара по Великден е имало 1,7-2 милиона животни, като са били внесени около половин милион от конкурентни страни», посочва Гицас.

Тази година освен ограниченото производство, фактът, че православните християни и католиците ще празнуват Великден по едно и също време, променя ситуацията. «Ако в Италия и Германия цените са по-добри, много гръцки производители ще предпочетат да изнесат продукцията си. Същото ще направят и българите или румънците, въпреки че конкурентните страни на Балканите са останали почти без добитък», обяснява заместник-председателят на Гръцкия съюз на животновъдите.

Във всеки случай животновъдите очакват повишено търсене и повишени цени. «Миналата година средната цена на производител достигна 5,5-6 евро. Тази година се надяваме да получим още повече», казва председателят на Гръцкия съюз на животновъдите Димитрис Камбурис.

Въпросът вече е дали животновъдите, повечето от които се намират на прага на оцеляването, ще решат да задържат животните си до Страстната седмица, за да получат по-високи цени. Под въпрос остава също така и  дали в крайна сметка ще отстъпят пред натиска на супермаркетите, които използват агнешкото месо за примамка, продавайки го под себестойността му, за да привлекат повече клиенти. Както твърди Елефтериос Гицас, «промоциите на супермаркетите са гибелни за нашия бранш. Ние сме единствената страна в Европейския съюз, в която е разрешено да се продават стоки под тяхната себестойност».

Защо боледува гръцкото животновъдство?

Високи производствени разходи

Липсата на свежи пари и високите производствени разходи са най-големите проблеми и причината за ограниченото производство на агнешко месо в Гърция. Тази година местното производство е намалено с около 30%, според Димитрис Камбурис, който отдава този факт на по-малкото раждания вследствие на лошото хранене по време на чифтосването и бременността на животните.  

«Животновъдите нямаха пари за фураж, но и атмосферните условия не бяха на тяхна страна. Сушата през миналото лято допринесе за недостига на храна за животните и впоследствие за тяхната намалена раждаемост», отбелязва специалистът.

И действително, както подчертава доц. Стаматис Ангелопулос от Катедрата по аграрно инженерство в Солунския Технически университет, браншът се характеризира с ниска конкурентоспособност поради високите производствени разходи в сравнение с други европейски страни. «Усилията за преструктуриране и подобряване на конкурентоспособността в отрасъла трябва да се съсредоточат предимно върху намаляването на производствените разходи, които представляват един от най-големите проблеми в бранша. Необходимо е да се увеличи размерът на стопанствата, за да се постигнат по-ниски производствени разходи и да се подобри рентабилността», подчертава Стаматис Ангелопулос.

Изчислено е, че близо 1/3 от стопанствата, занимаващи се с отглеждане на кози и овце в Гърция, са нежизнеспособни. Темповете на развитие в бранша са недостатъчни, както отбелязва специалистът. «Много малко животновъди се включват в съюзи на производителите, ориентирани към стандартизация и търговия», добавя доц. Ангелопулос.

С думите му се съгласява и Андонис Панусис, който смята, че проблемите, с които се сблъскват днес животновъдите що се отнася до продажбата на продукцията им, могат да бъдат решени ако те се организират в съюзи на производителите и кооперации.

Категории: Великден агнета животновъди продукция повишени цени
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus