Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

По-големи данъци и срив в доходите идват заедно с МВФ

02 Май 2010 / 14:05:34  Виктория Миндова
1852 прочитания

За по-малко от два месеца гръцкото правителство предприе второ повишение на данък добавена стойност и на акцизите на горивата, алкохола и цигарите. ДДС за основните стоки се увеличава от 21% на 23%. В началото на годината ДДС беше 19%. При хранителните стоки същият данък се повишава на 11%, а за издателските услуги става 5,5 на сто. Косвените данъци ще бъдат увеличени допълнително с 10%. От министерството на финансите очакват 1,8 милиарда евро допълнителен приход в държавната хазна от последните повишения на данък добавена стойност. В същото време ще се вдигне данъчната оценка на недвижимите имоти, а според непотвърдена информация данъкът върху луксозните стоки ще достигне до 36%. С въвеждането на двустранния спасителен механизъм Гърция затяга коланите за поне три години, колкото ще важи и договорът за финансова подкрепа с Международния валутен фонд. Промените, които изискват са неизбежни според министър-председателя Георгиос Папандреу, за да може страната да възстанови нормалния икономически ритъм. В преговорите между гръцкото правителство и представителите на МВФ се достигна съгласие да не се съкращава 13-тата и 14-тата заплата в частния сектор, но ще се въведат съкращения в държавния сектор.

От 2011 година се повишава възрастта за пенсиониране на 65 години от 60 в момента, като работещите трябва да имат общо 40 години трудов стаж. Пенсионери, които нямат необходимия трудов стаж ще получават занижена пенсия, независимо от достигането на нужната пенсионна възраст. Всички държавни служители, които получават заплата и добавки с обща стойност над три хиляди евро няма да получават вече 13-тата и 14-тата заплата. Тези, които получават заплата под тази сума ще им се изплащат 250 евро за Великден, 250 евро за периода на годишния отпуск и 500 евро ще получават за Коледните празници. За гръцките пенсионери също ще има съкращения. Всички пенсионери в страната, които получават пенсия над 2500 евро няма да получават „подарък” за Великден и Коледа. Пенсионерите, които получават под тази сума ще им се изплащат допълнително по 200 евро за Великденските празници и летния период, а преди Коледа ще имат право на 400 евро вместо 14-та пенсия.

На пресконференция, на която бяха оповестени детайлите по задействането на двустранния финансов механизъм министърът на финансите Георгоис Папаконстантину заяви, че правителството съкращава държавните инвестиции с около милиард и половина евро за следващите две години. Няма да се въвежда актуализиране на заплатите нито в държавния, нито в частния сектор за периода до изтичане на договора за финансова помощ. МВФ изисква незабавни промени в начина на управление и контрол на данъчните служби с цел подобряването на борбата с данъчните измами и сивата икономика. Изисква се промяна във воденето и отчитането на държавните разходи, както и нова система за изчисляване и изплащане на заплатите на служещите в държавната администрация. Социално-осигурителните каси ще бъдат намалени до три, а списъкът с тежките професии ще бъде рязко съкратен.

За засилване на икономическия ръст на страната, Папаконстантину заяви, че се въвежда съкращение на процедурите за отваряне на нови предприятията, както и понижаване цената и броя на издаваните разрешения за активиране на дейност. Ще се пристъпи към приватизация на много държавни предприятия, първото от които ще са Държавните железници с дефицит над един милиард евро.

Строгите икономически мерки трябва да донесат на държавата икономии от около 30 милиарда евро за следващите три години. До края на 2010 година държавният дефицит трябва да падне на 8% от БВП от сегашните 13,6% от БВП. Министерството на финансите оценява, че през 2011 и 2012 дефицитът ще бъде намален съответно с 5% и 2%, а през 2014 година неговата стойност трябва да достигне нива под 3% от БВП. Финансовият механизъм покрива кредитните нужди на страната за следващите три години, като министърът на финансите подчерта, че този период е нужен за въвеждане на ред в икономиката на страната.

Според представителите на МВФ Гърция има нужда от три до четири години гратисен период, за да се възвърне доверието на международните пазари и spread-овете да паднат. За 2010 година се очаква 4% отрицателен икономически ръст, което застрашава банковия сектор. Финансовите специалисти на фонда отчитат, че поради рецесията гръцките банки ще имат нужда от около 10 милиарда евро финансова подкрепа, за да могат да изпълнят задължения си  до края на годината.

Промените ще бъдат въведени със закон и ще влезнат незабавно в сила след гласуването им следващата седмица.  Икономическите анализатори отчитат, че с подписването на договора за финансова помощ от страните на еврозоната и Международния валутен фонд Гърция влиза в нова ера в модерната  си история. На въпрос зададен от британски журналист от Channel 4 към министъра на финансите Георгиос Папаконстантину „Как се чувствате като най-мразеният човек в Гърция днес? ” министърът отговори, че не се страхува от политическата цена, защото строгите икономически мерки са неизбежни за възстановяването на местната икономика.

Категории: ИкономикаПазариКриза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus