Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Планът на Шойбле за Grexit

14 Май 2014 / 13:05:09  GRReporter
1426 прочитания

Ден след публикацията в британския вестник Financial Times, която показа колко близо е била Гърция до излизането от еврозоната през ноември 2011, тогавашният министър на финансите на САЩ (2009-2013), Тимъти Гайтнер разкрива, че една година по-късно, през юли 2012, германският министър на финансите Волфганг Шойбле е настоявал Гърция да напусне еврозоната за назидание на останалите страни и за да се улесни изграждането на една по-силна Европа. Тогава, когато все още доста хора и в Атина и в Европа вярваха, че Grexit е само един блъф.

Това свидетелство е записано в книгата на Тимъти Гайтнер (580 страници, със заглавие Stress Test, която ще се появи на пазара в петък, в Amazon, САЩ), който е видял на живо всички задкулисни игри, свързани с кризата около еврозоната, и се е опитал съвсем искрено да помогне заедно с президента Барак Обама. Последният много пъти разговарял по телефона с канцлера Ангела Меркел, без обаче да успее да я убеди да промени мнението си, така че дълговата криза в Европа да бъде преодоляна ефективно.

Тимъти Гайтнер описва срещата си с Волфганг Шойбле на 30 юли 2012 в курорта Силт, Северно море, където се срещнали, защото американският министър бил много разтревожен от събитията и липсата на решителност от страна на европейците да се справят с кризата. Волфганг Шойбле нямал особено желание за разговори, макар че отговарял и участвал в диалога с американския си колега.

Шойбле и Гайтнер по време на срещата в курорта Силт на 30 юли 2012

„Той ми каза, пише Гайтнер, че мнозина в Европа продължават да смятат, че е разумно, дори желателно да „изритаме“ гърците от еврозоната“. Планът, представен от германския финансов министър предвиждал, че ако Гърция излезе от еврозоната, Германия би могла да предостави помощта, необходима на паричния съюз, тъй като германските данъкоплатци няма да възприемат тази помощ като спасяване на гърците.

Както разкрива Гайтнер, по време на техния разговор Шойбле споменал, че излизането на Гърция от еврозоната щяло да бъде толкова болезнено, че щяло да уплаши останалите страни в Европа и те биха преотстъпили повече от своя суверенитет за един по-силен банков и паричен съюз. «Доводът бил, че ако оставят Гърция да изгори, това щяло да улесни изграждането на една по-силна Европа, с една по-надеждна защитна стена», посочва Гайтнер и добавя:

«Този аргумент за мен беше страшен. Да бъде оставена Гърция да излезе от еврозоната, би създало огромна криза на доверието, независимо от това какво ще се ангажират да направят европейците след това. Не разбирах напълно, защо германските избиратели, които мразеха спасяването на Гърция, биха се почувствали по-добре спасявайки Испания, Португалия, или някоя друга страна», пише Гайтнер, който си тръгва от курорта след срещата с Шойбле разочарован и огорчен, заради факта, че дълговата криза не е решена веднъж завинаги.

На връщане към Америка той спира във Франкфурт, където се среща с Марио Драги, председател на Европейската централна банка. Драги признал пред американския финансов министър колко зле било положението и показал, че му е ясно, че Европейската централна банка трябва да намери решение. Тимъти Гайтнер пише, че самият президент Барак Обама и други високопоставени членове на американското правителство разговаряли често с европейците, макар че някои от тях смятали американския интерес за „намеса“. Същевременно обаче предизвиквали американците да проявяват такъв интерес. „Често искаха от нас да се намесваме като разговаряме с Меркел, за да не бъде толкова стисната, или с италианците и испанците, за бъдат по-отговорни“, пише Гайтнер. Във Вашингтон тогавашният финансов министър отишъл при президента Барак Обама и му казал, че е дълбоко обезпокоен. Обама отвърнал: «Аз също». Както посочва Гайтнер, страховете и на двамата били свързани с американската икономика.

В своята публикация Financial Times посочва, че през 2011 в Кан Меркел била нерешителна, докато Шойбле настоявал, че планът Grexit, т.е. излизането на Гърция от еврозоната, «би свързало по-здраво останалите 16 страни-членки и би им дало възможност за изход от кризата»...

Европейците искали също така САЩ да помогнат в свалянето на Берлускони

В своята книга Тимъти Гайтнер разкрива още нещо: че през ноември 2011 по време на срещата на върха на G20 в Кан европейците поискали да помогне за ... свалянето на правителството на Берлускони. «Високопоставени ръководители на Европейския съюз ни предложиха през есента на 2011 да подкрепим един конкретен план, така че Силвио Берлускони да бъде убеден да си подаде оставката като премиер», пише 52-годишният Гайтнер.

Бившият американски министър разкрива, че по време на срещата на върха на G20 в Кан, «от САЩ е било поискано да не подкрепят отпускането на заеми на Италия от Международния валутен фонд до падането на правителството на Берлускони».

Категории: еврозона криза Grexit Волфганг Шойбле Тимъти Гайтнер
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus