Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Плановете и стратегиите на 10 големи гръцки компании за справяне с кризата

15 Септември 2013 / 16:09:16  GRReporter
2240 прочитания

През следващия период големите компании ще се опитат да укрепят финансите си, за да се справят с трудната зима. Намаляването на функционалните разходи, както и съкращаването на разходите се очаква отново да излязат на преден план. Ще се преструктурират кредитите и ще се търсят нови източници на финансиране при най-изгодните условия. В същото време обаче много фирми показват готовност да инвестират по-динамично в и извън Гърция  и търсят възможности да увеличаване на продажбите. Първите окуражаващи съобщения за развитието на икономиката и перспективата да бъде постигнат излишък в края на 2013 връщат оптимизма в бизнес сферата.

Телекомуникационната компания ОТЕ
„Нови инвестиции в телекомуникациите”

Компанията е готова да направи инвестиции както в мобилната телефония, така и в стационарната и в интернет, зад а засили позициите си.  Залага се и на телевизията ОТЕ ТВ , която се конкурира с Нова, засилила от своя страна портфолиото си главно в спортния сектор, подновявайки правата за излъчване на Суперлигата по футбол и на Евролигата по баскетбол. Освен това компанията няма да спре опитите си  за подобряване на финансовите показатели.

Coca-ColaHBC
„Съживяване на приходите, контра на спада”

Може акциите да са достигнали високия борсов показател FTSE 100 в Лондон, но това не означава, че приоритетите на Coca-Cola HBC са се променили. Строгият контрол на разходите, чрез дисциплинирано управление на капиталите и намаляването на функционалните разходи  са основната ос, около която се върти стратегията на втората по големина бутилираща компания  на Coca-Cola в света. Успоредно с това компанията цели да съживи приходите си, залагайки на разпознаваемостта на продуктите си, но и предлагайки на потребителите добро съчетание на цена и качество.

ТИТАН
„Залага на американския пазар”

Свиване на разходите и създаване на положителни парични потоци- това е планът на ТИТАН. Фирмата планира нови инвестиции, за да осигури функционирането на заводите си и да намали функционалните разходи.  Фирмата действа в сектор, получил значителни рани в кризата и перспективите, поне в Гърция, са отрицателни. Безпокойство предизвиква и атмосферата в Египет, където последните драматични събития пречат на развитието. От друга страна,  оптимизъм предизвиква американският пазар,  който се предвижда да се увеличи с двуцифрен процент на годишна база през следващите 5 години.

Гръцки петроли
„Планове за петрола от залива на Патра”

Секторът на проучване и производство на въглеводороди както в Гърция, така и в чужбина стои високо в плановете на Гръцки петроли. Компанията очаква приключване на преговорите с гръцката държава за предоставяне на правата за проучване и експлоатиране на находищата в залива на Патра, а в Египет, въпреки събитията, е решена да продължи с проучването  в концесиите W. Obayed и Mesaha. В същото време цели да запази високата конкурентно способност в инфраструктурните проекти на рафинериите си, инвестирайки в инфраструктура и в синергии между рафинериите, които могат да доведа до икономии на средства.

Металообработващата компания МЕТКА
„Развитие и разширяване в чужбина”

Компанията през първото шестмесечие на 2013 ое осъществила по-голямата част от продажбите си вътре в страната. Близкият Изток и Северна Африка са й приоритет, тъй като е успяла да спечели конкурси за доста проекти и е готова да вземе всички възможни мерки, за да си осигури изпълнение на  проектите си в Сирия и в региона. В същото време търси възможности на външния пазар с интерес към съфинансирани и самофинансиращи се проекти.

Гръцкият тотализатор ОПАП
„Подобряване на услугите и нови игри”

След преминаването контролния пакет акции към Emma Delta, тотализаторът се стреми да постигне лидерски позиции на пазара на игри на късмета в света. Продължава да развива лотарийните игри в Гърция. Компанията иска да участва в процеса по издаване на разрешение за провеждане на игри в интернет, когато то бъде обявено от Надзорната комисия за контрол над хазарта. В същото време планира да подобри услугите си в мрежата от пунктове.

Компания за производство на тръби в Коринт
„Цели се в енергийни проекти извън страната”

Компанията присъства в региони като Средиземноморието, Мексиканския залив, Латинска Америка, Западна и Източна Африка и Северно море, където се осъществяват или се очаква да се осъществят енергийни и инфраструктурни проекти.

Увеличената конкуренция не плаши дъщерната й компания Виохалко,  тъй като капиталовата й структура и позволява по-свободна ценова политика.  Стреми се към намаляване на капиталовата цена, но „трънчето” през последните години  е цената за наемане на кораби, която през последните години се променя непрекъснато.

FolliFollie

„Планове за „Минион”

Категории: компании инвестиции намаляване на разходите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus