Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

План «анти-крах» с драконови мерки за разходи, реформи

19 Юни 2011 / 13:06:10  GRReporter
4754 прочитания

Гърция, стигнала на крачка от пропастта на фалита, сега е призована да приложи плана,  който бе договорило правителството с Тройката преди да се разрази политическата буря. Този план, който следва да отбележим бе приет и от Нова Демокрация по всички точки освен данъчните мерки, предвижда драконови мерки за ограничаване на бюджетните разходи и стриктен надзор, за да бъдат проведени ключови реформи по отношение на пазара на труда, стоките и услугите, както и договорената приватизация в размер на 50 млрд. евро и то с ясен график. 

Неделният брой на в. “Вима” публикува днес доклада на Тройката, с който разполагат и министрите на финансите от еврозоната. Те ще се съберат в Люксембург, за да одобрят политическите условия и критерии за отпускането на петата вноска от 12 мрлд. евро на Гърция, с цел да бъде избегнат първият фалит на страна-членка на еврозоната.

И това защото в заключението на доклада (от дата 8 юни) се посочва, че “финансирането на Гърция следва да се преразгледа. Следващата вноска не може да бъде отпусната, преди да бъде решен проблемът”.

Така вече всичко си идва на мястото: тайните преговори в Люксембург на бившия финансов министър с цел да се стигне до договор, натискът върху правителството и депутатите да приемат новите мерки и да гласуват Средносрочната програма и политическият покер на опозицията, която тласкаше заедно с икономиката и правителството към пропастта.

Докладът обаче разкрива как стигнахме дотук, след като всичко се развиваше гладко и меморандумът се изпълняваше добре до края на 2010. Както се отбелязва в доклада, съставен след втората проверка за годината, критичните фактори са били застоят в икономическите реформи, неуспешното справяне с укриването на данъци и невъзможността да бъдат ограничени разходите от страна на правителството.

По-конкретно в доклада се отбелязва следното: «След силния старт през лятото на 2010 г. и намаляването на дефицита с близо 5 пункта от БВП през 2010 г., реформаторските усилия останаха в застой през последните тримесечия. Този застой се дължи изключително на “политически рискове” и на “способността на ръководството” да приложи програмата». Освен това Тройката смята, че «намесата» е необходима, за да се гарантира, че бюджетният дефицит няма да остане на твърде високи нива, но също така се изисква критична маса от структурни промени, които ще засилят икономическото възстановяване.

Тройката предвижда, че още две тримесечия икономиката ще остане в рецесия, тъй като ще се повлияе от мерките за намаляване на дефицита и ограничената ликвидност. Тази година икономиката ще се свие с 3,8%, но отново ще отбележи ръст в началото на 2012 г.

Все пак това, което се признава от технократите, е че ключът за връщането към растеж е възстановяването на нормални условия на ликвидност в икономиката.

Разбира се, отбелязва се, че «мисията се съгласи със забележката на опозицията за огромното значение, което имат ограничаването на закъсненията в плащането на доставчиците на публичния сектор, и възможно най-бързото възстановяване на връщането на данъците в икономиката», но и необходимостта да се активизират усилията за ускоряване усвояването на капитали от структурните фондове на ЕС. Накрая Тройката иска да се извърши щателна проверка на банките, за да се установят действителните им капиталови нужди и обръщайки се към министрите от еврозоната посочва, че «развитието на сектора е тясно свързано с жизнеспособността на гръцкия дълг». 

Големите слабости

Проверяващите, а именно Пол Томсън (представител на МВФ), Матиас Морс (представител на ЕС) и Клаус Мазух (представител на ЕЦБ), подчертават в своя доклад отклоненията в приходната част (въпреки преразглеждането на първоначалните прогнози в посока надолу), отдавайки ги изключително на неспособността на правителството да се справи успешно с укриването на данъци.

Също така се посочва и неспособността да се ограничат първичните разходи. Обръща се внимание на големите отклонения в субсидирането на държавни институции, организации и болници.

По-специално за дефицита Тройката отбелязва, че той се увеличава с всеки изминал месец и подчертава: «Ако не се предприеме нещо, дефицитът на правителството ще остане близо до нивата от 2010 г., т. е. над 10% от БВП». Отбелязва се, че за да изчезне тази разлика и дефицитът да намалее до 8% от БВП през тази година (това е новата цел) са необходими мерки за около 3 пункта от БВП, т. е. за близо 7 мрлд. евро. 

Тройката към правителството и Нова Демокрация: Съгласие за нова данъчна реформа

«Трябва да работите заедно»

Мостове между правителството и опозицията прехвърли Тройката, която действително сметна за нереалистични предложенията на опозиционния лидер Самарас за намаляване на данъчната тежест, призова обаче и двете страни «да работят заедно през есента за новата данъчна реформа».

Категории: Тройка доклад структурни реформи външен дълг Средносрочна програма
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus