Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

План "Сребърна драхма"

06 Септември 2014 / 14:09:40  GRReporter
944 прочитания

План за излизането на Гърция от еврозоната с участието на любопитни лобисти от САЩ, както и на местни фактори разкрива преписка, която се намира при следователя Димитрис Фукас, разследващ случая. Разкритията за дейността на агентите, които се намират под наблюдение от службите на поне 3 страни са безкрайно много. Според информациите на вестник Вима, в плана за излизане от еврозоната е замесен и латиноамерикански собственик на мина, който е посещавал Гърция.

Целият план  е под  надслов „Сребърна драхма” и включва план за печатане на банкноти на драхмата, както и производство на покритие на валутата в сребро, което щяло да бъде поето от бизнесмена, а местните фактори са щели да получат в случай на успех на плана милиони евро.

Планът вероятно е подготвен след изборите през 2012 и не е осъществен заради старанията на правителството.  За разкриването на плана допринася и вдигането на тайната на телефонните разговори , както и от множество документи. Разследващите случая не уточняват как необезпокоявани са действали лобистите, и хората, имаши достъо до информация и документи, свързани с националния суверените. Между замесените е и човек, начертал лична линия във външната политика в критичен за Гърция момент.

Очкава се следователят да  поиска разеляне на случая на 3 части.

Подслушванията

Първата част засяга подлушването на тогавашния премиер Костас Караманлис и неговите министри. Един от замесените е Уйлям Б., който е обвинен в шпионаж. Разследването е доказало, че заедно с него ще бъдат привлечени като обвиняеми други двама агенти на ЦРУ, които също са участвали в подслушването.

Уйлям Б. Е трябвало да се яви лично или чез адвоката си пред следователя през лятото. Според информациите обаче, неговите началници в САЩ (самият той е пенсионер и живее в Детройт) са били против даването на показания в Гърция. Така той не е пътувал тази година в Гърция и до острова, от който произхожда. Според съдебни източници, ако не се яви до следващата седмица, ще бъде издадедна ,еждународна заповед за арест.

Доказано е, че незаконният софтуер е инсталиран Vodafone от фирмата, която го е произвеждала и не е било необходимо физическото просъствие на служителите.

Плановете на агентите

Втората част засяга дейността на мрежа от агенти за популяризирането  на фирми от конкретни страни при изкупуването на апетитни части, държавна собственост. Един от замесените си сътрудничи с правосъдието. Той разкрива, че висш правителствен фактор е лобирал за конкретна фирма в конкурс за милиони евро. Накрая, въпреки натиска, проектът е спечелен  от гръцка фирма. Замесеният А. Р. Заявява пред следователя, че в целия плна е замесена с шпионаж и трета страна от Балканите и разкрива цяла мрежа, която сега се разследва.

 

Третата част е така нареченият  „План Пития”, за който се говори, че е включвал и действия срещу бившия премиер Костас Караманлис. В този случай е замесено името на бившия депутат Михалис Кархимакис и още двама служители на  Националната разузнавателна  служба.Според източници от разследването това засяга изтичане на документи от службата, а не по-нататъшно разпространение на тайни към други страни. Посочва се също, че косовските групи, влезли в страната през 2008, са участвали в бунтовете след убийството на Александрос Григоропулос и са си тръгнали безпрепятствено.

Предстоят обиски

Голямата преписка, съдържаща хиляди страници, ще бъде завършена през следващите два месеца, но все още предстоят обиски в домовете и работните офиси на лицата, които са действали в Гърциякато слжители на фирми, и са пътували насам-натам, шпионирайки държавните служби и целия планза даване на концесия на държавни активи на инвеститори. Според докладите, едно от доказателствата е бележка от високопоставен правителствен служител към замесен в аферата, в която се бяснява защо подкрепя конкретна компания, свързана с известен икономически фактор, който е преминал и през Гърция.

Категории: еврозона план драхма шпионаж подслушване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus