Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

План „Еврика” за гръцката икономика от Roland Berger

28 Септември 2011 / 19:09:09  GRReporter
2063 прочитания

Консултантската компания Roland Berger представиха шест етапен план, в края на който Гърция не само ще е решила проблемите с дълговата криза, но ще е смъкнала външните си публични задължения под 60% от БВП и ще има положителен ръст от 5%. Всичко това звучи като приказка, а в основата му се корени идеята гръцката държава да предаде в ръцете на специално за случая създадена европейска институция недвижима публична собственост на стойност 125 милиарда евро.

На първия етап тази институция ще се нагърби с продажбата на предадените й активи на международни инвеститори. Второто условие за успешното изпълнение на плана „Еврика” е, че агенцията ще е със седалище в Страсбург и изгодната продажба на активите ще е единственият й приоритет до 2025 година. Третата част от плана предполага, че средствата от всеки продаден актив, от които е задържана определена комисионна за услугата ще се предоставят на Гърция с една единствена цел – с тях страната да закупува обратно собствените си държавни облигации погълнати от Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейския фонд за финансова подкрепа (EFSF). По този начин гръцкият външен дълг може за сравнително бързо време да спадне до 88% от БВП от сегашните приблизително 145% от БВП, а притежаваните от европейските граждани обезценени гръцки държавни книжа, чрез ЕЦБ да паднат до нула.

Четвъртият етап предполага, че поради пуснатия в действие план агенцията ще отпуснат около 20 милиарда евро за преструктурирането на активите на компанията, за да се повиши стойността на приватизациите. Смята се, че по този начин могат да се съберат още 40-60 милиарда евро. Те ще удвоят или дори утроят реалните инвестиции, което води и до петия етап, в който евро структурни фондове за стимулиране на вътрешния растеж ще отпуснат 8% от БВП на страната за стимулиране на икономиката, подобно на сега замразената Национална рамка за стратегическо развитие (ЕСПА). Тези средства преобразуват икономическия растеж на гръцката икономика и от -5% рецесия, както е днес ще се превърне в +5% ръст, а данъчните приходи ще скочат с 4% от БВП. В шестия етап повишените приходи от данъци ще се използват направо за изкупуване на облигации в размер на 1% от БВП годишно. Това ще намали допълнително дълга и ще подобри кредитоспособността на страната, лихвите по него ще паднат с поне 50%.

По този начин дългът ще се озове под 60% от БВП през 2018 година, а дълговата криза, която днес заплашва основите на еврозоната ще е просто исторически факт. Гръцките банки ще могат да се „изчистят” от гръцките държавни облигации и дори да запишат печалби от около 30 милиарда евро. Roland Berger предвижда, че пазарът на CDS –книжата колабира и всички, които са заложили на варианта за фалит на Гърция, Ирландия, Испания и Португалия губят играта, а бързата и обемиста приватизация на част от гръцката публична собственост вкарва нови дългосрочни инвестиции в местната икономика, което е гаранция за положителен икономически ръст.

Целият план звучи повече от обещаващ, но понеже икономическите модели никога не са точни като математическите, вероятността да се приложи по план и да успее, както предполага не са големи. Особено като се има предвид „ефективността” и предразсъдъците политици и общество В Гърция към промените, приватизациите и европейската намеса във вътрешните им работи.

Докато в чужбина кроят планове как най-бързо да се потуши гръцкия проблем, преди да стане общоевропейски, представителят на Европейската комисия обяви официално, че тройката най-сетне се връща в Атина в четвъртък сутрин тази седмица, за да завърши дълго проточилата се пета проверка за напредъка на реформите в гръцката икономика. От изказванията стана ясно, че този път европейците и Международния валутен фонд не са готови да заменят пари за обещания и искат да видят черно на бяло не само компенсацията за неизпълненото  до момента, но и точния план за действие до края на 2013.

След като на надзорната тройка от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд избистри положението в Гърция, ще стане ясно дали мисията ще даде зелена светлина за следващата финансова инжекция, която този път е осем милиарда евро. Междувременно се очаква извънредно заседание на министрите от еврозоната Юрогруп, което най-вероятно ще се проведе този уикенд. Това е предполагаема дата, базирана на изказванията от Европейската комисия, според които министрите трябвало да се съберат възможно най-скоро, за да обсъдят проблемите около Гърция, което означава, че тази среща ще е преди  понеделник, трети октомври 2011, когато е назначена редовната сесия на организацията.

Категории: ИкономикаПазариГърция Roland Berger План Еврика Юрогруп дългова криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus