Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пирова сватба на борда на исторически кораб

16 Юни 2010 / 10:06:54  GRReporter
3945 прочитания

Снимки от сватбено тържество на борда на кораба „Авероф” предизвикаха шок сред политиците и обществото и доведоха до уволнението на капитана, който е бил директор на кораба-музей през последните години. Всичко започна заради партито на борда на кораба по случай на сватбата на Мариета Хрусала и на Леон Патицас, който е от фамилия на корабни магнати.

Преди половин година корабната компания на Патицас поискала от Централния щаб на морските сили да й издаде разрешително, за да организира тържество в рамките на морското изложение „Посейдония 2010” и по случай 100-годишнината от първия курс на военния кораб „Авероф”. Но от снимките на вихърните танци на момичета с минита, украсата на палубата с бели цветя, масите със сватбени бонбониери и сцената за танци стана очебийно, че не е скучно тържество по повод на годишнина. Манекенки облечени с мини-поли в моряшки стил приветстваха гостите.

Министърът на отбраната Евангелос Венизелос се ядоса най-много заради поведението на капитана Евангелос Гавалас, който е оставил партито да се развихри. Веднага след публикацията на кадрите капитанът, който от 2008 г. е директор на кораба-музей „Авероф”, получи оставката си. Случилото се на кораба беше описано като крайно предизвикателно от министъра на отбраната, който също така заяви, че „е обидно за авторитета и честта на военните сили, но и обидно за патриотичните чувства на гърците”. Според г-н Венизелос партито на корабните магнати с манекенките облечени с мини-рокли на кораба-символ показва, че обществото в Гърция понякога е страхотно повърхностно и в много случаи запленено от властта на парите.

От своя страна семейството на Патицас и най-вече майка му Марийо Лему-Патицас отговаря безкомпромисно на публикациите. Тя заяви, че не за първи път на палубата на кораба се прави парти на семейството и че преди две години, когато нейните гости са танцували, никой нищо не е споменал. „Правят от мухата слон. Нямам какво да отговоря на заядливите коментари. За съжаление, някои хора не могат да оценят някои неща” заяви г-жа Патицас.

Корабът "Авероф" е участвал по време на Балканските войни и има голяма роля за освобождението на всички гръцки острови от Северно и източно Егейско море. В края на Първата световна война през 1918 г. корабът заминава за Истанбул, където вдигна флага на Гърция като една от спечелилите страни. От дълги години възстановения кораб работи като музей с образователна цел, който е посещаван от ученици и туристи.   

 

Категории: Актуално светски корабни магнати сватба кораб Авероф парти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus