Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Петте препятствия пред гръцкия туризъм

22 Юни 2014 / 08:06:01  GRReporter
767 прочитания

Като решаващо се определя тазгодишното лято за развитието на туризма в Гърция, което ще определи и следващите сезони. Най-важният сектор на гръцката икономика се намира във възход, но продължава да се среща с предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени, за да продължи развитието и през следващите години.

Залог за още една година, както отбелязва euro2day, е рационалното решаване на въпроса с цените на хотелите, правилното функциониране на инфраструктурата (особено в пиковия период), както и разпростирането на печалбите от туризма върху цялата страна.

В същия момент, правителството и бизнесът са призовани да се справят веднага с някои от горещите фронтове, от които ще зависи размерът на туристическия поток, който ще се насочи към Гърция и ще определи тенденцията в сектора до края на десетилетието.

Управлението на цените е големият „трън” в петата-печалби и щети от внезапното увеличение

Големият въпрос е без съмнение е управлението на цените, след като това си остава капан, който трябва да избегнат замесените в обслужването на чуждите посетители. Въпросът оказва влияние не само на хотелиерите, но и на авиационните и фериботните компании, организаторите на екскурзии, ресторантьори, дори и на таксиджиите и продавачите по плажовете.

Прекалените или безпричинно високи цени могат да станат бумеранг за бизнесмените, защото онези, които са нетърпеливи да изравнят загубите на приходи може да платят на практика по-скъпо.

От първите проучвания става очевидно извънмерното увеличение на цените в най-популярните туристически дестинации като Санторини и Миконос, факт, който предизвика и първите оплаквания и може да „минира” миналогодишната победа на хотелския сектор, с намаляването на цените с 35% в цялата страна.

Петте „адмирали” на гръцкото лято

Впечатляващ е фактът, че главните туристически райони на страната засилват непрекъснато позициите си и събират всичките посетители. От 15,7 милиона места в програмираните полети от чужбина към Гърция, 10.3 милиона са само за 3 острова – Крит, Родос и Кос.

От останалите 5,4 милиона самолетни места, по-голямата част си разделят Солун (заради Халкидики)  и Корфу. Това означава, че за останалите дестинации остават 2,3 милиона места, нещо което свидетелства за пълния дисбаланс на туристическото развитие в Гърция.

Stress test за Крит и Родос

Още едно „трънче” е това на инфраструктурата, главно в двете най0силни карти на гръцкия туризъм- Крит и Родос. Тези острови посрещат милиони чужденци за няколко месеца, и като резултат инфраструктурата (летища, хотели, пътища, заведения, плажове) и главно работещите в тях функционират на границата на силите си, нещо, което води до отрицателни резултати в предлаганите услуги.

Показателно за това е, че само на 2 август летищата в Ираклио и Родос ще са длъжни да посрещнат съответно 162 и 163 полети, и около 30 000 чужденци всяко.

Същия ден на Кос ще кацнат 86  полети, Корфу -74, Ханя на Крит- 71.

Тазгодишният голям залог са новите дестинации

На базата на тази картина, едно от големите предизвикателства това лято ще е дали от увеличаването на туристическия поток към страната ще може да се извлече полза и за други области, извън популярните.

От досегашните данни най-голямо в сравнение с миналата година увеличение на търсенето отбелязват Месиния (+122%), Миконос (+85%), Скиатос (+84%), Кефалония (+52%), Самос (+51%) и Санторини (+46%).

Увеличаването на самолетните разписания води повече туристи

В сектора на полетите 2014 е първата година, когато редовните полети (51%) са повече от чартърните (49%) –нещо, което дава възможност за разширяване на туристическия период и за идване на повече самостоятелни туристи, отколкото на групи.

Това е в резултат на намаляването на чартърите и увеличаването на редовните полети към основни летни дестинации като Ираклио, Родос и Кос.

Вътрешният туризъм е големият въпрос- Какво ще правят гърците?

За поредна година ще е под въпрос желанието, и главно, възможността на гърците да си резервират ваканция в туристическите дестинации. Вътрешният туризъм се разпадна напълно през последните години заради драматичното намаляване на жизненото равнище на гърците- нещо, което предизвика огромен дисбаланс на вътрешния туристически пазар.

Целта е да се отбележи ново раздвижване в конкретния сектор , защото по този начин ще бъдат подкрепени както работещите, така и множество малки хотели, които разчитат главно на гръцки клиенти.

 

Категории: туризъм цени полети острови дестинации
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus