Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Петстотин души дължат един милиард евро в Гърция

11 Юни 2012 / 17:06:34  GRReporter
1738 прочитания

Oт ноември 2011 досега са били арестувани 502 души за неплатени задължения към държавата, които общо дължат около един милиард евро. Това сочи последната информация предоставена от полицията, според която от задържаните некоректни данъкоплатци седем са чужденци, 446 са мъже и 56 жени. Провинените са главно от големите градове на Гърция – Атина и Солун. Въпреки усилията на данъчните служби, приходите от данъци в Гърция през първото полугодие на тази година са с около 30% по-малко от събраното през същия период на 2011. За да се подобри събирането на задълженията на гражданите служебният министър на финансите Янис Заняс взе решение да се извършват допълнителни проверки на бизнесмените, които искат да влязат под силата на член 99 от закона за ликвидация.

Горчивият опит е показал до момента, че немалко фалирали според правото, което им дава закона предварително са изнесли капитали в Обединеното кралство или са закупили имот там, като скрита инвестиция. Сега министерството започва проверката на 1500 души, които в последната година и половина са ликвидирали фирмите си, оставили са задължения към финансови институции или физически лица, но преди това са придобили собственост или банкови сметки извън страната. Ако се установят необосновани транзакции, министерството ще предприеме възстановяване на щетите и конфискации.

“Искаме да засилим усилията в борбата с данъчната престъпност и да постигнем целите заложени в бюджета за събиране на приходите”, заяви Заняс след срещата си в понеделник с управителния съвет на Агенцията за борба с данъчните измами. Той подчерта, че политическата несигурност, която характеризира Гърция в последните месеци е повлияла отрицателно на държавните институции и се наблюдава известно отпускане в дейността им. “Това не може да се допуска” бе категоричен той. Заняс подчерта, че изборите са демократичен процес, който е в ход и това е начинът да се намери управление на страната, което да изведе Гърция от финансовата пропаст, в която е попаднала. “Плащането на данъците е национално задължение. Ние сме решени да продължим и да засилим действията на публичните механизми, за да оптимизираме резултатите”.

Междувременно Националният статистически институт оповести, че показателят, който измерва производствеността на търговията на едро е спаднал със 17%. Този показател за 2011 бе също отрицателен, но тогата свиването на търсеното бе 13%. Като положителен знак на общата черна картина се отбелязва лекото повишение на износа спрямо вноса, който за април тази година отбелязва скок от 6,6%. Докато не стане ясно обаче, който път ще избере Гърция, инвестициите в страната остават замразени.

Категории: ИкономикаПазари данъци загуби фалити Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus