Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Петима бивши министри на Предследствена комисия за скандала Ватопед

30 Юни 2010 / 14:06:53  GRReporter
1813 прочитания

При тайно гласуване в парламента за замесванеτο на шестима бивши министри от правителството на Нова демокрация в скандала с имотите на манастира Ватопед, депутатите решиха да изпратят петима от тях на Предследствена комисия, а за един (бившия заместник министър на земедлеското развитие Константинос Килтидис) мнозинството заяви чрез вота си, че не желае да има по-нататъшно разследване, тъй като считат, че не е замесен в случая.

Предследствената комисия, пред която ще бъдат изправени бившите министри ще се състои от 13 членове и ще трябва да предаде доклада си до 1 октомври 2010. На гласуването в парламента вчера присъстваха общо 282 депутати, които гласуваха за всеки един от бившите министри по следния начин:

Теодорос Русопулос: 198 - „за”, 73 - „против”, 7 – присъстващи, 4 – бели бюлетини, 0 – невалидни

Евангелос Басиакос: 194 - „за”, 81 - „против”, 2 – „присъстващи”, 4 – „бели бюлетини”, 1 – „невалидни”

Александрос Кондос: 186 - „за”, 77 - „против”, 4 – присъстващи, 0 – бели бюлетини, 15 – невалидни

Петрос Дукас: 177 - „за”, 81 - „против”, 13 – присъстващи, 0 – бели бюлетини, 11 – невалидни

Георгиос Вулгаракис: 167 - „за”, 91 - „против”, 17 – присъстващи, 1 – бели бюлетини, 6 – невалидни

Костас Килтидис: 42 - „за”, 212 - „против”, 16 – присъстващи, 0 – бели бюлетини, 5 – невалидни

Замесените в скандала с манастира Ватопед бивши министри и заместник министри от правителството на Нова демокрация вчера в изказвания от парламентарната трибуна (Петрос Дукас, Георгиос Вулгаракис, Евангелос Басиакос и Костас Килтидис), както и тези, които изпратиха писма (Теодорос Русопулос и Александрос Кондос) заявиха, че са "невинни" и са "жертви" на политическо преследване от страна на ПАСОК. Преди гласуването бившите министри се обърнаха към депутатите с искане да гласуват по съвест за това дали ще ги "спасят" от препращането към Предследствена парламентарна комисия.

„Явно политическото решение е вече взето” заяви в писмо Теодорос Русопулос, който не се яви в парламента и отказа да участва в процедурата. Костас Килтидис се разграничи от случая с изказването, че всичко е било приключило до 2007 г., а той е поел поста на заместник-министър на земеделското развитие през 2008 г. „Не се обръщам към вас като виновен, защото считам, че сте разбрали , че нямам нищо общо с този случай", заяви и бившият министър Георгиос Вулгаракис, който беше аплодиран от депутатите на Нова демокрация.

„Като ме изпращате на следствие буквално на базата на нищото, създавате предпоставки за в бъдеще да бъде изпратен на следствие който и да било министър по същия начин. Ще се сблъскате с това си решение най-вече за дела, коите вършите в настоящия период, тъй като много от тях се движат на ръба на законността” подчерта Георгиос Вулгаракис, заявявайки че ще се защитава по всякакъв начин срещу всички, които „злоупотребят с властта” си, за да му навредят.

 

 

Категории: АктуалноПолитика скандал Ватопед вот парламент имоти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus