Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Петиция срещу участието на Папандреу в TEDGlobal 2013

21 Май 2013 / 17:05:20  GRReporter
836 прочитания

Инициативна група поде петиция срещу участието на Георгиос Папандреу на световния форум TEDGlobal 2013, малко след като програмата с говорителите беше обявена. Международният форум ще се проведе между 10 и 14 юни тази година в Единбург, Шотландия и има статус на едно от най-високо профилираните събития в света. Неговата важност се сравнява с тази на форума в Давос, но насочеността на TEDGlobal 2013 остава по-скоро раждането на “умни идеи” за подобряването на качеството на живот в модерния свят на глобализация.

Бившият премиер на Гърция е поканен да говори в първия панел на събитието, който носи името “Моментът на истината”. Според обявлението в сайта на TEDGlobal Папандреу ще сподели своя опит за преодоляване на кризата в Гърция, за да даде водеща светлина в процеса на оздравяване на кризисна Европа. С други думи, Папандреу ще даде съвет на база своя опит как днешните европейски лидери да изведат Европа от тежката криза.

Самата идея, че Папандреу може да дава съвети как проблемните страни в Европа могат успешно да се справят с високия външен дълг, голям дефицит, ниска производителност и т.н. скандализира голяма част от гърците, както в страната, така и в чужбина. Не липсваха както иронични подмятания, сарказъм, така и открито възмущение. В петицията се свързва сегашното състояние на страната (високата безработица, дълбоката рецесия, скокът в самоубийствата и увеличаване на броя на хората, които живеят близо до границата на бедността) с политическите решения на Папандреу.

Електронната петиция използва платформата на AVAAZ.org, която представлява глобално интернет движение с над 20 милиона членове за активиране на граждански искания. To има за цел да обедини хора от различни краища на света да подкрепят идея, в която вярват, за да могат да повлияят във взимането на политически решения или да се изрази общо мнение по теми с високо обществено значение.

“С цялото си уважение към хората, подписали петицията, програмата на TEDGlobal няма да се промени”, публикуваха в специално обявление организаторите на форума. “Опитът на Папандреу като министър-председател на страна, която преминава фаза на икономическа и политическа криза дава интересна гледна точка за по-широките проблеми на Европа. Затова ние от TEDGlobal сме го поканили да участва. Това, което е научил по време на своето управление му дава особена гледна точка от вътрешността на нещата в много критичен момент за континента”, защитават решението си от организацията.

Категории: Политика Папандреу Гърция криза TEDGlobal 2013 Едимбург
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus