Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пет законопроекта за съживяване на гръцката икономика

23 Октомври 2009 / 15:10:13  GRReporter
1642 прочитания

Пет нови законопроекта за регулиране на пазара изготвя в момента Министерството на развитието, конкуренцията и корабоплаването. Мерките са част от програмата на правителството на ПАСОК за съживяване на гръцката икономика и целта им е да се даде възможност на домакинствата и малките и средни предприятия в страната да поемат “глътка въздух”.

Наблюдава се рекорден брой на непокрити чекове, които са влезли в обращение на пазара през последната година - според запознати стойността им достига до 3 млрд. евро. Също така нараства и броят на предприятията и физическите лица, които срещат затруднения да изплатят кредитните си задължения.

Мерките за подпомагане на увеличението на ликвидността се състоят в удължаване на сроковете за изплащане на дължимите суми към банки (данъци и кредитни карти), както и във възможност за инвестиране наново при определени условия.

Програмата за реинвестиране ще се осъществи с помоща на Взаимоспомагателната каса на средните и малки предриятия, създадена по програма на Европейския съюз. Тези нововъведения ще бъдат приложени само в случаите, когато е застрашена собствеността на съответния дължащ, поясни минитър Лука Кацели, като подчерта, че целта е не да се окуражават некоректно несъстоятелните предприемачи.

Планира се въвеждане на нови процедури за защита на потербителя. В последно време се наблюдава неоснователното капитализиране на лихвата от някои банки, което затруднява обикновенния потребител да покрива задълженията си. “Забраняваме повторното олихвяване и слагаме край на различните трикове, които водят до раздуване на разходите по един заем и утежняват още повече цената на кредита”, заяви Кацели на среща с журналисти в четвъртък вечерта.

В законопроекта се предвижда и да се улеснят процедурите за издаване на разрешения за учредяване на нови предприятия и фирми. Законът до момента включва от 14 до 18 задължителни процедури за създаването на нова фирма, в зависимост от дейността, която тя иска да развива, а с нововъведенията броят им ще спадне до 4 изисквания за влизане в Общия търговски регистър.

Подобряване на промишлената база и повишаване на конкурентоспособността на гръцката индустрия е също главен приоритет в програмата за развитие на правителството. Планира се и учредяването на комисия против монопола с цел да се определят коректно цените на стоките от първа необходимост.

Категории: Икономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus