Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пет мита за Мария Калас

16 Септември 2014 / 16:09:30  GRReporter
2869 прочитания

37 години след смъртта на оперната дива Мария Калас тя продължава да буди интереса на публиката, да бъде тема на научни изследвания, да вдъхновява. В потвърждение на факта, че тя несъмнено е символ на оперното изкуство за 20-ти век филмовата компания HBO се готви да заснеме филм за живота на Калас. Главната роля ще се изпълнява от Мерил Стрийп, а снимките се очаква да започнат през януари 2015.

Но колкото и неизвестни факти от живота и работата на легендарната певица да бъдат разкрити, други ще продължат да поддържат митовете за нея. Ето няколко от тях.

Мит номер 1: Мария Калас глътнала тения с цел да отслабне – В детството си Мария е била пълничко дете и затова винаги се е чувствала несигурна по отношение на теглото си. В определен период от живота си певицата с височина 1,73 метра е тежала над 90 килограма. Според един градски мит в даден момент от живота си певицата глътнала тения в един отчаян опит да отслабне. Според друга версия на същия мит Калас се опитала да постигне същия резултат с помощта на специално тестено изделие. Певицата отхвърлила категорично слуховете, като заявила, че е отслабнала по естествен начин.

Мит номер 2: Мария Калас е родила дете от Аристотел Онасис, което починало малко след раждането си – Въпреки наложеното мнение, че Калас не може да има деца, слухът, че тя е родила дете от връзката си с корабния магнат Аристотел Онасис се разпространил толкова на широко, че някои говорели за това като за факт. Според конкретния слух роденото през 1960 дете било момче, което починало няколко часа след раждането. Други източници пък твърдят , че Калас е направила поне един аборт по време на връзката си с Онасис. В действителност връзката между Калас и Онасис е претърпяла много бурни обрати, тъй като се смята, че той е бил твърде нелоялен и й изневерявал непрекъснато.

Мит номер 3: Мария Калас продължила да има отношения с Онасис, дори когато той се оженил за Джаки Кенеди – Онасис се разделил с Калас през 1968 за да се ожени за вдовицата на Джон Кенеди, Джаки. Въпреки това по онова време е бил разпространен слухът, че връзката между двамата продължила и след сватбата на Аристотел с бившата първа дама на САЩ. Според издадената през 2000 година книга на Никълъс Гейдж „Гръцки огън” („Greek Fire”) Онасис често се връщал при Калас и я умолявал да го приеме отново до себе си.

Мит номер 4: Ричард Бъртън отхвърлил предложението на Калас да й партнира в кино продукцията „Медея” – През 1969 Мария Калас решава да дебютира в кино продукцията „Медея” на известния италиански режисьор Пиер Паоло Пазолини. Тя искала ролята на Язон да бъде изпълнена от Ричард Бъртън. Но актьорът, който по същото време бил погълнат от проблемите във връзката си с Елизабет Тейлър отхвърлил предложението на Калас. В издадените под формата на мемоари по-късно дневници на Бъртън той пише, че получил обаждане от Калас, но отхвърлил предложението й. „То не беше добре дошло, тъй като в конкретния момент бях погълнат от четене”, пише актьорът.

Мит номер 5: Мария Калас обидила най-голямата си конкурентка на оперната сцена, като я сравнила с „кока-кола” – Една от многото съпернички в професията на Калас била и италианското сопрано Рената Тебалди. Взаимната омраза на двете жени била добре известна на медиите, тъй като те не пропускали всяка удала им се възможност да си разменят груби критики и дори обиди. Според един градски мит Мария Калас се ядосала толкова много на непрекъснатите сравнения между нея и Тебалди, че коментирала: „Това е като да сравняваш шампанското с коняка. Не, с кока-колата”.

Други източници, в опита си да намалят отзвука на лошите им взаимоотношения твърдят, че Калас е уважавала дълбоко певческия талант на Тебалди. Известният музикант Жорж Претр, сътрудник и приятел на Мария Калас дори заявил по повод на тези слухове: „Журналистически глупости. Истината е, че двете хранеха чувства на взаимно уважение. Аз зная това много добре, тъй като работих и с двете в операта „Тоска”. 

Категории: Знаменитости Мария Калас Аристотел Онасис Ричард Бъртън
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus