Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пет лесни и безотказни методи за освобождаване от стрес и напрежение

19 Февруари 2012 / 21:02:32  Иван Петков
18747 прочитания

Всички сме изложени на стрес и напрежение, които усещаме само в случаите, когато те ни надвият и започнат да се проявяват с пълна сила – главоболие, силна раздразнителност, безсъние, цялостна отпадналост. Поради хроничен стрес и напрежение имунната ни система отслабва, започваме да боледуваме повече, а понякога се случва и да рухнем психически или физически, в краен случай и цялостно. Цялостната промяна на живот, която да намали стреса и напрежението звучи като мярка, която ще подейства, но на практика малко хора подхождат към нея превантивно, а се сещаме за нея само когато лекар ни я препоръча и е крайно наложителна. Няма да ви казвам как да промените живота си, но мога да споделя с вас 5 много лесни и ефективни методa за освобождаване от стреса и напрежението. Те могат да служат както като предпазни клапани, през които „да изпуснете парата”, така и като превантивна мярка, която да намали влиянието на стреса върху нас.  

Предимството на всеки от тези методи с изключение на последния е, че могат да бъдат изпълнявани (почти) навсякъде и по всяко време на деня. Не са необходими някакви специални условия, нито облекло или пък допълнителни уреди. Можете да ги носите със себе си и да ги ползвате като спешна помощ при поява на стрес. Много е вероятно, след като бъдат използвани известно време някои от нас, които често посягат към хапчето за глава, да забележат, че все по-често нямат нужда от такова. Стига съм ви ги хвалил, нека ви ги опиша, а вие само да ги пробвате и да видите дали са такива, каквито ви ги представям. 

Първи метод: Спокойно и естествено дишане. Точно така, правилно сте прочели. Два бързи факта. Първо, съвременният човек не може да диша правилно. Стресът, застояването, напрежението, лошия начин на живот сякаш ни отучват от правилния начин на дишане. Ставаме сковани, дишаме плитко. Второ, дишането много точно отразява нашето емоционално и физическо състояние. Усещаме го само при по-крайни състояния, като се затичаме или пък развълнуваме силно. Но освен следствие на емоциите, дишането може и да ги предхожда и дори да ги накара да стихват и да се балансират. Искам да кажа, че ако човек е развълнуван и започне да диша по бавно и дълбоко („Дишай дълбоко!”), то това ще го успокои.  Ето и в какво се състои методът: издишайте дълго. Ако няма никой край вас, можете да издишате и шумно, като въздишка. Ако усетите нужда издишайте няколко пъти по този начин. След това вдишвайте и издишвайте бавно и естествено, без да се насилвате, така че да не се задъхате от недостиг на въздух. С всяко вдишване си представяйте как вдишвате спокойствие, сила и светлина, дори на ум можете да си казвате „спокойствие”, а със всяко издишване, издишвате напрежение, умора и сивота. Можете да си представите, че напрежението и стресът „изтичат” от вас. Някои хора могат да забележат, че дишат трудно и усещат стягане в долната част на белите дробове, където се намира диафрагмата. Това стягане и сковаване е следствие на натрупване на много напрежение в тази област. С известна практика и след известно време, това стягане ще намалее и дори изчезне. Можете да правите дишане със затворени или отворени очи, по ваше желание и както ви е удобно. Изпробвайте го, няма да съжалявате. Както казах, можете да го правите навсякъде и по всяко време – докато чакате в задръстване, в метрото или автобуса, сутрин, вечер, в почивките на работа. Това е един бърз и лесен начин да се освежим и освободим от напрежението.   

Втори метод: Освобождаване от напрежението във врата. Зоната на врата ни е място, в което се натрупва огромно напрежение. Много хора буквално са сковани в тази зона. В голяма част от случаите, именно сковаността на вратните мускули е причина за главоболието, защото притискат кръвоносните съдове, които снабдяват нашия мозък с кръв и кислород и се получава недостиг, който е причина за главоболията. Ще ви опиша едно съвсем просто, но много ефективно упражнение за намаляване и освобождаване на напрежението във врата. Отпуснете главата леко назад и свийте врата така, все едно се се сгушвате. Вдишайте и издишайте бавно няколко пъти, след което изпънете врата до нормалното му положение. Повторете няколко пъти, като в края на упражнението можете да свивате врата при вдишване и да го изправяте при издишване. Сами преценете как да дишате и колко време да задържате. Целта на свиването на врата е да отпусне и раздвижи схванатите мускули. За да подсилите ефекта, отново можете да си представите светлина и спокойствие, когато свивате врата си и вдишвате и как издишвате напрежение и сивота, когато изпъвате врата си. Можете да си представите и как в центъра на врата ви разцъфва цвете. Всяка една такава картина, която си представяте, усилва ефекта и влияе на подсъзнателно ниво, като помага за изкарването на повече напрежение на повърхността.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus