Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Песимизмът започва да обладава напълно гръцкия бизнес

30 Април 2013 / 12:04:25  Виктория Миндова
997 прочитания

Само преди ден Гърция прие поредния комплексен закон за реформиране на вътрешната икономика, който подсигури следващия помощен транш от 2,8 милиарда евро. Парите влязоха в гръцката сметка малко преди началото на Великденските празници, когато трябва да се изплатят част от пенсиите и заплатите в държавния сектор.

Въпреки че страната е получила над 150 милиарда евро финансова помощ от началото на спасителната програма през 2010, местната икономика издъхва под товара на фискалната консолидация и продължителната рецесия. “Данъците върху бизнеса са непоносими”, коментира пред GRReporter счетоводителка на частна практика. Тя разказа, че оборотът на фирмите, които обслужва е паднал между 50% и 60%. Съкращенията в персонала и намаляването на заплатите на останалите служители не са достатъчни, за да покрият свиването на търговската дейност. Ликвидацията за тези предприятия също не е опция, защото следват конфискации, които пак няма да могат да покрият натрупаните задължения.

“Всички фирми са влезли в режим на разсрочено плащане на задълженията си към държавата. Данъчната тежест в Гърция се увеличи многократно в период, когато икономическата дейност намаля до нива познати от края на 90-те. Това не важи само за една-две фирми в страната. Почти всички малки и средни предприятия се движат на ръба на пропастта. В подобна ситуация са не малко големи корпорации”.

Непропорционално високото данъчно облагане е в основата на проблемите за гръцкия бизнес, коментира специалистката. Предприемачите слагат като първи приоритет изплащането на задълженията си към държавата – ДДС, данък върху приходите и социални осигуровки на служителите. Много често не остават средства да се плащат навреме заплатите на персонала. Банките поголовно отказват да издават гаранции и чекови книжки на предприятията, а доставчиците не дават продукция за преработка и производство, ако не им се плати в аванс по-голямата част от сумата. “Не съм чула за предприятие в Гърция, което да не е в подобна ситуация”, коментира счетоводителката.

“До преди година аз и много мои колеги бяхме на мнение, че след като страната придобие правителството и политическата ситуация се стабилизира, ще последва малък напредък и ще започне бавно подобрение на икономическата ситуация. Нищо такова не се случи. Вече не вярвам, че в Гърция нещата ще се подобрят”, коментира жената. Според нея докато не се наблегне на истински стимули за икономическо развитие и не се намалят данъците, страната ще продължи да върви надолу.

До същите изводи достигнаха членовете на Атинската търговско-индустриална камара (ЕВЕА), след като проведоха проучване на общественото мнение в края на април. 72% от запитаните казват, че са песимистично настроени за икономическото развитие на страната. Малко по-висок процент (77%) казват, че са също много негативно настроени към идеята за личен успех в създалата се икономическа ситуация.

“Седях осем месеца без да ми плащат преди да напусна работа”, казва майстор по монтиране на алуминиева дограма. Сега той работи в завода, от който се е снабдявала предишната му фирма, но заплатата е двойно по-ниска. Той чувства дълбока несигурност към бъдещето си му, защото има голяма вероятност заводът, в който сега работи да затвори в следващата година.

Данните от проучването на атинските търговци показва леко подобрение на настроенията в общественото мнение в сравнение със същия период на миналата година, но това не оказва голямо влияние върху общата картина. Месеците, в които песимизмът бе обладал почти напълно Гърция през 2012 бяха през пролетта, когато страната бе на прага на нови предсрочни избори. След провала на първите парламентарни избори през месец май миналата година, негативните настроения удариха върха и показателят за измерване на песимизма достигна 93%. Сега тенденцията се повтаря.

Вярата на хората, че страната върви в правилна посока е отново разклатена. Само 18% от участвалите в анкетата смятат, че подписването на Меморандума за финансова помощ е било правилно решение. Повече от половината участници в проучването са на мнение, че правителството трябва да има по-строга позиция срещу изискванията на международните кредитори, а един на всеки четирима иска правителството да подаде оставка и да се насрочат нови предсрочни парламентарни избори.

Ако планът за фискална консолидация не успее да бъде изпълнен и приходите в държавната хазна отново са по-малко от планираните, гражданите се притесняват, че отново ще последва вдигане на данъчните ставки и намаляване на заплатите. “Този лимон скоро ще бъде изстискан”, коментира счетоводителката, която предвижда драматични социални промени, ако не се намери нова формула за оздравяване. В момента един данъкоплатец, който взима чиста заплата от 1000 евро, работи три месеца в годината само, за да плати приходния си данък. Ако същия гражданин има кола и един апартамент на негово име, данъчната тежест се повишава.

Междувременно слуховете за преструктуриране на кабинета стават все по-настоятелни. Хората искат незабавна промяна във водената социална политика. Петдесет на сто от участвалите в проучването на ЕВЕА казват, че трябва да се направи остър завой в мерките, които засягат всекидневието на гражданите. Безработицата продължава да расте и скоро се очаква да достигне 30%. Над 60% от младежите до 25-годишна възраст са извън пазара на труда и не могат да намерят възможност за професионална реализация.

21% от гражданите нямат мнение какво трябва да се направи с правителството, за да може икономическата ситуация в страната да се промени към по-добро. От ЕВЕА оценяват, че пасивността се дължи на общото чувство на безизходица, което обзема реалната икономика.

Категории: ИкономикаПазари Гърция криза песимизъм бизнес
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus