Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пазарите се изнервиха в първия ден на преговорите между Атина, ЕС и МВФ

21 Април 2010 / 17:04:11  GRReporter
2510 прочитания

Изнервеност на международните пазари бележи началото на четиристранните преговори между гръцкото правителство и представителите на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, които от началото на седмицата са в Атина. Докато на масата на преговорите се обсъжда как допълнително да се намалят заплатите и пенсиите, да се съкрати броят на държавните служители и да се реформира пазара на труда, паниката на инвеститорите изстреля нагоре spread-показателя и cds-застраховките и срина атинската борса и общата европейска валута.
    Spread-показателят, който отчита разликата в лихвите на 10-годишните гръцки държавни облигации в сравнение със същите германски премина психологическата граница от 500 пункта и се установи на 529 пункта. Това е нов, 12-годишен отрицателен рекорд. Лихвите на гръцките книжа се вдигнаха с 80 пункта само за 2 дни от понеделник до днес. За сравнение португалският spread-показател е 159 пункта и от април 2009 година се е покачил само с 4 пункта. Гръцкият spread-показател е повече от пет пъти по-висок и от испанския, а Испания и Португалия са следващите най-закъсали финансово страни в еврозоната след Гърция.
    Не по-радостно е и нивото на cds-застраховките срещу евентуалната неплатежоспособност на гръцката държава. Цената на застраховките на гръцките държавни книжа достигна до 489 пункта, т.е. увеличи се с 25 пункта само за един ден. Това означава, че за да заеме 10 милиона евро, гръцката държава трябва да плати 489 000 евро застраховка срещу евентуално обявяване на неплатежоспособност. За сравнение съответните стойности на cds-застраховките за Португалия са 219 пункта, а за Испания - 151,2 пункта. Отрицателният климат не подмина и атинската борса, която приключи със спад от 1,30 процента.
    Изнервените инвеститори нямаше как да не разклатят и еврото, което в сряда поевтиня с 0,43% и се равнява на 1,3384 щатски долара. Единната европейска валута днес се продаваше за 124,659 японски йени и за 0,8693 британски паунда.
    При така създалото се оживление на международните пазари погледите на анализаторите са вперени в преговорите в Атина където се очаква да се разбере кога, колко и при какви условия ще бъде отпусната европейската финансова инжекция за гръцката икономика. Неофициално се смята, че раздвижване по въпроса не се очаква до 9 май, когато са местните избори в Германия, а непосредствено след тази дата. Както е известно върху германския канцлер Ангела Меркел се оказва натиск да отпусне най-голямата част от финансовата подкрепа за Гърция - идея, която категорично не се подкрепя от германските гласоподаватели. Финансовият министър на най-голямата икономика в еврозоната Волфганг Шойбле официално призна днес, че Берлин очаква официалната молба на Атина за задействането на механизма за финансова подкрепа. Той обаче отрече размерът на помощта да е 80 милиарда евро, както твърдят гръцките медии.
    Източници от Международния валутен фонд също дадоха срок от 20 дни преди да се изяснят подробностите за спасяването на гръцката икономика.

Категории: гръцката икономика в криза Борсови новини
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus