Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пазарите очакват PSI около 70%, казват от Merrill Lynch

11 Януари 2012 / 16:01:57  Виктория Миндова
1050 прочитания

“Пазарите очакват по-голямо намаление на гръцкия дълг от предоговаряните в момента 50%. Може би повече клонят към 70%. Къде ще завърши процеса ще разберем в следващите седмици”, заяви специално за GRReporter старшият инвестиционен стратег от Merrill Lynch Йоханес Джуст на представянето на годишния доклад за развитието на световната икономика. Той каза, че кредиторите и капиталовите пазари разбират, че Гърция няма да се размине само с финансови икономии и структурни реформи. Затова отписването на част от дълга е неизбежно. Въпросът е колко са готови да жертват кредиторите. Финансистът заяви, че размерът на окастрянето на гръцките задължения е труден въпрос, но остави отворена възможността намалението да е по-голямо от официално обявеното до момента.

Merrill Lynch предвижда, че гръцкият външен дълг ще стигне 120% от БВП и без номиналното намаляване на стойността на гръцките държавни облигации държани от частни кредитори (PSI). Това противоречи на информацията предоставена от гръцкото правителство, което твърди, че само с програмата PSI дългът ще може да се върне до нивата от 2009 преди разпалването на гръцката криза. Ако предвижданията на Merrill Lynch са верни означава, че или гръцкото правителство е подценило ефекта на PSI върху усвояването на дълговата криза, или не възнамерява да прави никакви драстични реформи и ще се опре главно на опрощаването на част от външния дълг, за да се отърве от натрупаната тежест.

Засега оценката на банката остава, че 50-процентовото съкращение на дълга и прилагането на реформите заложени в първия Меморандум за финансова помощ и оздравителната програма могат да имат по-добър от очаквания резултат. С тази комбинация гръцкият външен дълг може да достигне дори 90% от БВП. Джуст подчертава, че тези цифри не могат да се дадат с точност, защото все още не е известно с колко ще се намали гръцкия БВП в следващите години. “Финансовите икономии са важни, но без икономически ръст в един момент, няма да мине” е категоричен финансистът.

От банката предупреждават, че рязкото намаляване на външния дълг може да има положителен ефект в краткосрочен план, но в дългосрочен ще увеличи цената на кредитиране и мнителността на пазарите към страната. Така ще се ограничи значително възможността за стимулиране на растеж и ще предначертае пътя за дълга и продължителна стагнация. Специалистите виждат изход от гръцката криза в златната среда - намаляване на част от дълга и финансови икономии, без които страната няма да се размине.

Инвестиционната банка определя, че един от главните рискове в еврозоната е неконтролираният фалит на някоя от страните-членки и продължението на “политическата парализа” на Стария континент, която се забеляза през 2011. Тя може да струва скъпо, както на еврозоната, така и на световната икономика. Финансистите предлагат Европейската централна банка да преосмисли позицията си и да влезе в ролята на краен гарант на пазара на държавни облигации в зоната, да пусне в обращение нови средства и да намали лихвените проценти с 0,5%. Това ще стимулира положителния икономически растеж в следващата година, който се очаква да е доста немощен за страните от Европа.

В доклада се отбелязва, че ключовите европейски страни имат доста по-оптимистични прогнози за икономическото си развитие през 2012, в сравнение с очакванията на Merrill Lynch. Докато Германия планира ръст от около 2%, то банката смята, че той ще е отрицателен и ще се завърти около -0,5%. Подобна е прогнозата и за Франция и Италия, които също планират макар и малки, но положителни резултати, а банката предвижда отрицателен ръстеж по-малък от -1%. За Гърция през тази година рецесията ще достигне 1,8% от БВП, а изминалата тя е била 5,3%.

Световната икономика през 2012 се намира в критична точка, но финансистите смятат, че най-лошото може да бъде избегнато, ако се активизират политическите сили в САЩ и Европа. Задлъжнялостта на напредналите икономики ще създаде сериозни пречки в икономическото развитие през тази година. За Щатите се предвижда ръст от 1,9%, който може да се повиши, ако държавното управление стимулира строителния сектор и пазара на недвижими имоти. Тази година предстоят президентските избори в САЩ и положителните резултати в местната икономика ще окажат своята тежест върху изборните резултати. Китай следва промяна в курса и приема нов приоритет повишаването на вътрешното потребление.

“През 2012 ще видим китайската икономика да се разраства с около 8.6%, което е по-малко от миналогодишния ръст от 9,2%”. Другите двама силни играчи на световния пазар са Русия и Индия съответно с икономически ръст от 4% и 7,5%. Това са трите страни, към които износителите трябва да се преорянтират и да потърсят реализация на своите стоки. От банката съобщават, че през 2012 се очаква цената на златотo да продължи да расте и съветват инвеститорите да избягват пазарите на държавните облигации. Препоръчват инвестиции в акции на големи корпорации в сектори като производството и новите технологии, базирани в САЩ и Обединеното кралство.

Категории: ИкономикаКомпании PSI годишен доклад Merrill Lynch
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus