Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Паспорт на петгодишно починало дете използвал шпионинът, който избяга от кипърската полиция

06 Юли 2010 / 11:07:34  GRReporter
1129 прочитания

Името на едно петгодишно дете, което е починало в Канада било записано на паспорта на гръко-канадеца Робърт Кристофър Мецос, който е обвинен в шпионаж от САЩ. Той изчезна в Кипър, след като местните власти го заловиха на летището, а по-късно го пуснаха на свобода под гаранция. Кипърската полиция очаква документ от главния прокурор по повод на искането на американските власти да им бъдат предадени вещите на Мецос, заяви министърът на правосъдието на Кипър Лукас Лука.

Сред вещите на избягали шпионин е един лаптоп и usb устройства, от които американците се надяват да получат информация за връзката на Мецос с останалите обвинени в шпионаж десет души, които бяха арестувани в Щатите. Личните вещи на беглеца ще трябва да бъдат предадени само ако имат връзка със случая, заяви г-н Лука, подчертавайки че „не е правилно да се дават данни, които са свързани с лични моменти.”

Министърът на правосъдието на Кипър поиска да му бъде предаден доклад за случилото се от деня, когато е бил заловен Мецос на летието до изчезването му. Мецос в момента е човек-номер едно за издирване от америкаснките служби с висящо обвинение в шпионаж в полза на Русия. Според г-н Лука най-вероятно обвиненият е напуснал Кипър. За бягството на Мецос Кипър не пое отговорност и заяви, че тя е на американците, които са се забавили да изпратят необходимите документи, които все още не са пристигнали, заяви министърът на правосъдието подкрепен от президента Димитрис Христофяс съпбщава гръцката и кипърската преса.

В същото време кълбото започва да се разплита все повече за това как са живеели и действали арестуваните с обвинение в шпионаж. Няколко часа след като е бил арестуван Хуан Лазаро си е признал, че е работел за руските тайни служби, но е отказал да разкрие истинската си самоличност. Въпреки това той е заявил, че не е роден в Уругвай, нито в Перу, както понякога е твръдял. Според американците като е бил малък той е живял доста време в Сибир.

Според разследавнето в дома на Ричард и Синтия Мърфи са открити повече от 100 000 долара, много мобилни телефони и чужда валута, невидимо мастило, фалшиви паспорти и други „шпионски инструменти”. Според московските вестници скандалът, който изнесоха тайните служби на САЩ и медиите е „странен” и е пълен много въпросителни. Според дълги репортажи този път „доказателствата”, които са публикувани от Федералните служби много трудно могат да бъдат взети на сериозно.

Москва и Вашингтон на високо равнище се опитват да разсеят натрупалото се напрежение. „Надяваме се да ни обяснят” (защо са ги арестували) заяви от Йерусалим руският инистър на външните работи Сергей Лавроф. „Но моментът, в който го направиха е избран с майсторство” допълни. Характерен е и лаконичният отговор „Благодаря ви!” на американския президент Барак Обама на настоятелни въпроси по случая. От своя страна Филип Гордън заяви, че „целта ни е да продължим да развиваме връзките си с Русия и предлагаме да погледнете на шпионския скандал от тази гледна точка.”

 

Категории: Криминална хроника шпиони бягство Кипър
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus