Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Партизаните в града хващат гората

20 Ноември 2013 / 20:11:14  GRReporter
1153 прочитания

Разбитата през 2002 терористична групировка „17 ноември” свърза дейността си с планината Парнита, „синдикатът на екзекуторите” с Пендели, а „Революционна борба” – с Имитос. Горите около Атина, освен места за отдих и забавления се оказват и места за „тайната” дейност на банди и въоръжени групировки. Това показват полицейски разследвания, по време на които в гористите региони до гръцката столица са намерени скривалища, „явки” и дори тайни места за обучение. Грижливо скритият арсенал от четири автомата тип Калашников, десет ръчни гранати и стотици патрони, които бяха намерени наскоро в пуст район до скъпото предградие Ипокатиос Полития сочат, че въоръжените бандити, които действат в Атина се обучават в околните планини.

Историята не е нова. Още през 1978 в Парнита са били намерени няколко пакета с материали за маскиране, пистолет Браунинг, десетки ключове от автомобили и апартаменти, ръководство за правене на бомби и карти на потенциални цели на нападение. Повечето от записките са били свързани със следенето на представители на военната диктатура.

Гръцката полиция запазила в тайна конкретните находки, които експертите свързали с групировката „17 ноември”. Според следователите един от почерците бил разпознат като този на лидера на организацията Александрос Йотопулос. Другият автор на ръкописните бележки остава и до днес неизвестен за полицията.

Заслужава да се отбележи, че през последните години имаше различни информации за обучение на анархисти в Парнита, някои от които са участвали в групировката „Конспирация на огнените ядра”.

Планината Пендели, от другата страна на Атина за дълги години бе използвана като подземен склад за укриване на оръжия и експлозиви от престъпни банди. Смята се, че те са избрали конкретния регион, поради близостта му до дома на известен криминален престъпник, който бе член на „синдиката на екзекуторите”.

Според полицейски офицери и други познавачи на начина, по който действат бандите, ръководени от „бароните на нощта” там е бил скрит цял арсенал. „По време на горски пожари в региона се опасявахме явката да не се взриви и да имаме ранени сред пожарникарите. Въпреки това често се чуват взривове от конкретния район. Впечатлителен е фактът, че членове на „синдиката” бяха откупили компания за мрамори и за да имат бърз достъп, и за да перат парите си чрез нея”.

В Пендели, и по-конкретно на 30-я километър по пътя към Неа Макри през 2012 са били намерени увити в торби един автомат Калашников с пълнител, един пистолет Токарев и 179 патрона.

В местност в планината Имитос полицията откри стрелбището на открито на членовете на групировката „Революционна борба”, която от 2003 до 2012 проведе 15 въоръжени нападения. Член на групировката е издирваният от властите днес Никос Мазиотис.

В миналото властите също са попадали на временно заравяне на оръжия, както през 1995 в Палини, където са били намерени седем автомата Калашников, които били предназначени за паравоенната групировка МАВИ.

Категории: Криминална хроника въоръжени групировки планини скривалища арсенал тероризъм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus