Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Партията на Ставрос Теодоракис измести Златна зора като трета политическа сила

14 Март 2014 / 12:03:07  GRReporter
1150 прочитания

Новопоявилата се партия “То потами” на журналиста Ставрос Теодоракис преобърна напълно съотношенията сред политическите сили в Гърция. Две нови социологически проучвания показват спад в процентите на двата основни играча на актуалната политическа сцена в страната, “То потами” се утвърждава като трета политическа сила, а процентът на нерешилите за коя партия ще гласуват е двуцифрен.

По-конкретно, според проучване, проведено от солунския Икономически университет “Македония” основната опозиционна партия СИРИЗА води в класацията, след като е била подкрепена от 18,5 на сто от участниците. Управляващата Нова демокрация е претърпяла голям срив, след като е била предпочетена едва от 13,5 на сто от анкетираните. “То потами” е трета политическа сила с процент 13 на сто, следвана от Златна зора, която се предпочита от 9 на сто от участниците. На пето място се намира Комунистическата партия на Гърция с 8 на сто.

Коалиционният партньор на Нова демокрация в правителството ПАСОК е посочен в проучването с името на новата формация, която цели да обедини лявоцентристките сили Елия (маслина – б.р.). Тази все още не съвсем готова формация е била подкрепена едва от 4,5 на сто от избирателите.

Резултатите показват най-голям срив за Демократичната левица с 2 на сто и “Независимите гърци” с 1,5 на сто от мненията. 1,5 на сто от участниците са заявили, че биха гласували за крайнолявата партия АНТАРСИЯ, а 7,5 на сто – за някоя друга партия. Най-висок е процентът на нерешилите коя партия ще подкрепят на евроизборите – 21 на сто.

От анализа на резултатите става ясно, че подкрепата към Елия е на същите нива с тази към ПАСОК през последните месеци. Това е показва, че опитът за сформиране на нова лявоцентристка партия няма желаната за авторите му динамика.

Коментатори смятат, че ако резултатите от проучванията за партията на Ставрос Теодоракис се потвърдят, това ще постави началото на големи промени на гръцката политическа сцена и най-вече в лявоцентристкото пространство. Според резултатите на конкретната анкета “То потами” е привлякло 1/3 от гласоподавателите на Демократичната левица и “Независимите гърци”, малко повече от 1/10 от тези на ПАСОК и 1/10 от Нова демокрация и СИРИЗА. Притокът от страна на гласоподаватели на Златна зора е почти нулев.

Новосформираната партия на Теодоракис е била предпочетена предимно от по-младите гласоподаватели: 6,5 на сто във възрастовите групи 18-34 и 35-54, както и 7 на сто сред тези на възраст над 55 години. В същото време от същата възрастова група за Нова демокрация биха гласували 20,5 на сто, а за ПАСОК – 9,5 на сто. Поддръжниците на СИРИЗА са разпределени почти по равно сред всички възрастови групи.

Според друго изследване, проведено от агенция Public Issue за сметка на вестник “Ефимерида тон синтактон” (“Вестник на редакторите” - б.р.) СИРИЗА води в предпочитанията на гръцките гласоподаватели, но с преднина от едва 0,5 на сто и резултат 15,5 на сто. Нова демокрация следва с процент от 15 на сто, а “То потами” и тук е на трето място с процент от 7 на сто. Следват Комунистическата партия на Гърция с 5 на сто, Златна зора с 4,5 на сто, ПАСОК с 3,5 на сто, Независимите гърци с 2,5 на сто и Демократичната левица с 1,5 на сто.

Според резултатите на тази анкета процентът на гласоподавателите с неопределени партийни предпочитания е огромен – 41 на сто.

От анализа на анкетата става ясно, че парията на Теодоракис се подкрепя от:

- 20 на сто от поддръжниците на Нова демокрация

- 17,5 на сто от поддръжниците на СИРИЗА

- 16 на сто от поддръжниците на ПАСОК

- 3 на сто от поддръжниците на Независимите гърци

- 1,5 на сто от поддръжниците на Златна зора

- 10 на сто от поддръжниците на други партии

- 10 на сто от хората, които биха гласували с бяла или невалидна бюлетина.

Жените, които са изразили предпочитание към новата партия са в процент 8 на сто срещу 5,5 на сто за мъжете.

13 на сто от членовете на възрастовата група 35-44 подкрепят “То потами”. Сред младежите от 25 до 24 години поддръжниците на партията са 11 на сто, а сред групата 45-54 те са 8,5 на сто.

Висшистите, които гласуват доверие на партията са в процент 10 на сто срещу хората със средно образование с 6 на сто и основно образование с 2 на сто.

По професия симпатизантите на партията са:

- държавни служители – 17 на сто

- служители в частни фирми – 15,5 на сто.

Далеч по-малко са работодателите и работещите на свободна практика с 5 на сто, безработните с 5 на сто, пенсионерите и жените, които не работят – 4,5 на сто.  

Категории: Политика социологически проучвания Нова демокрация СИРИЗА Ставрос Теодоракис То потами
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus