Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Партиите продължават да взимат заеми, въпреки че не могат да ги обслужват

20 Май 2014 / 19:05:23  Анастасия Балездрова
813 прочитания

Двете партии, чието управление доведе Гърция до днешното тежко състояние продължават да получават банкови кредити, въпреки че не са в състояние да ги изплащат, обявиха по време на пресконференция по подов предстоящите европейски избори лидерите на либералната коалиция Гефирес.

Според председателя на партия Драси Теодорос Скилакакис през 2010 задълженията на ПАСОК и Нова демокрация към банките са стигнали до 300 милиона евро. „Тази година общото финансиране за политическите партии в Гърция възлиза на 7 милиона евро. Това означава, че ПАСОК и Нова демокрация не биха могли да получат по повече от 3 милиона евро. Тази сума не може да покрие дори лихвите по заемите, които са около 20 милиона евро годишно”, подчерта той.

 

Скилакакис направи и едно разкритие, което поне засега не е инициирало съдебно разследване, въпреки че е особено скандално. „От финансовия отчет на Нова демокрация става ясно, че през 2013 тя е получила заем в размер на 14,6 милиона евро, без да е ясно от коя банка са взети тези пари. В същото време Банката на Гърция отказва да ни даде информация за това”. Според лидера на Драси аргументът на институцията е, че предоставянето на информация за отделни заеми не попада в нейните компетенции. „Заслужава да се отбележи, че до преди година в докладите на институцията можеха да се намерят данните, за които поискахме да бъдем информирани”.

Теодорос Скилакакис посочи, че ПАСОК и Нова демокрация не възнамеряват да върнат нищо от дължимите 300 милиона евро. „Те планират да се отърват окончателно от задълженията си като сменят имената на партиите на Елия (ПАСОК) и Нова Гърция (Нова демокрация) и данъчните си номера. Тогава сметката ще остане за изплащане отново от данъкоплатците”.

За да подкрепят с картина своите думи от коалиция Гефирес показаха как изглеждат 14,6 милиона евро, които двете партии са взели миналата година. Купът се състоеше от 2 900 пачки фалшиви банкноти на различна стойност и бе наистина внушителен.

Лидерът на партия „Пресъздай Гърция” Танос Дзимерос заяви, че коалиция Гефирес е за една „революция” в гръцките институции с цел да се отхвърли днешната политика на правителството, която отбранява с всички сили клиентелизма. „В Гърция фалира държавата. Но вместо да намали своите разходи, тя предпочита да налага все повече данъци на гражданите и когато те не могат да ги изплатят ги изпраща в ареста. А в същото време хора, които дължат милиони се разхождат напълно безпрепятствено , напълно сигурни, че никой няма да ги закачи”. Той подчерта, че за промените се изисква време и затова гражданите трябва да гласуват за реформаторските партии с европейска насоченост.

Дзимерос посочи още, че Гефирес биха се коалирали с всяка политическа сила, която споделя основните принципи на коалицията за по-малка и ефективна държава, по-малко данъци, равнопоставеност на всички граждани, европейски стандарти в управлението на държавните въпроси и федерална Европа. Според него членове на партии, които са част от конституционната дъга също споделят тези възгледи и затова трябва да излязат напред и да работят за промяна на статуквото. „Необходима е промяна на партийната география”, подчерта той и определи радикалната левица СИРИЗА като партията, която изразява най-порочните практики и на първо място популизма, които доведоха Гърция до днешното й състояние.

Лидерите на Гефирес заявиха, че целта им е да излъчат двама евродепутати, които ще се включат в Алианса на либералите и демократите за Европа (ALDE) и призоваха гърците с вота си да принудят управляващите да започнат промени в политическата система.

Категории: Политика коалиция Гефирес европейски избори Алианс на либералите и демократите за Европа гръцки партии заеми
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus