Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Парламентът под обсада преди вота за съкращенията в държавния сектор

17 Юли 2013 / 16:07:28  Анастасия Балездрова
772 прочитания

Над хиляда общински служители обсадиха за пореден ден гръцкия парламент часове преди гласуването на проектозакона, който ще регламентира съкращенията в държавния сектор.

Училищни пазачи, чиновници, служители в отдел „Чистота” и членове на общинската полиция от различни региони на страната се събраха на площад Клавтмонос, откъдето потеглиха на шествие към парламента. Те бяха облечени в служебните си униформи, а училищните пазачи носеха характерните си жълти светлоотразителни жилетки.

Те свиреха на свирки и викаха лозунги срещу „хунтата на Самарас” и предупреждаваха ресорния министър на административната реформа Кириакос Мицотакис „да не посмее да пипне местната администрация”. След тях на Синтагма пристигнаха атинските общински полицаи със служебните си мотори и автомобили.

Днес пред парламента протестираха и кметове на различни региони. Те се събраха малко преди служителите и стигнаха до преградения от полицейски автобуси булевард Василисис Софияс преди тях. Делегация от няколко местни управници се отправи към парламента, за да предаде манифест с позициите и исканията на Асоциацията на гръцките общини.

Протестиращите останаха около парламента до обедните часове. Очаква се да се съберат отново в 19:00 на митинга, който организират основните синдикати в Гърция ГСЕЕ и АДЕДИ. Протестът се очаква да продължи до много късно, докато в парламента текат последните дебати и гласуването на спорния проектозакон.

Вотът на депутатите по конкретния правен текст, който е предпоставка за отпускането на следващия транш от икономическата помощ към Гърция се очаква да бъде критичен и за бъдещето на коалиционния кабинет.

Премиерската резиденция Максиму и централата на ПАСОК са в състояние на повишена готовност, а Андонис Самарас и Евангелос Венизелос се надяват да преминат днешното препятствие без загуби в парламентарните си групи.

Както сред „сините”, така и сред „зелените” напрежението е голямо, тъй като вотът ще наруши наложилото се от десетилетия табу за уволнения в държавния сектор. Много от депутатите изразиха явно недоволство и затова се наложиха малки поправки от страна на министерството на финансите.

Партийните централи смятат, че народните избранници от Нова демокрация и ПАСОК ще подкрепят закона, но много от депутатите в частни разговори настояват, че това ще е последният път, когато ще дадат вота си за толкова тежки мерки.

Проблемът е по-сериозен сред „сините”. Независимо от днешния вот, ръководството на партията е загрижено за увеличаващите се разногласия сред депутатите по различни въпроси. Много от тях не крият недоволството си не само по време на партийните заседания, но и в изказванията си в парламента. Някои показаха недвусмислено, че в бъдеще няма да подкрепят лесно решения, които противоречат на личните им възгледи.

Това не е правителство”, заяви бившият министър на здравеопазването в кабинета на Костас Караманлис, Никитас Какламанис. Андреас Психарис пък директно упрекна кабинета, че не е провел никаква реформа в данъчното облагане.

Много голям брой депутати слушат със съмнение уверенията от страна на кабинета, че днешният вот ще наложи последните фискални мерки и уволнения и настояват, че няма да подкрепят други закони, които ще влошат всекидневието на гражданите.

Очаквайте продължение.

Категории: ОбществоПолитика съкращения в държавния сектор проектозакон протести парламент синдикати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus