Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Парламентът обяви активите на гръцките политици, но не и как са се сдобили с тях

21 Декември 2011 / 19:12:22  GRReporter
2822 прочитания

За пръв път в историята на гръцкия парламент комисията за контрол откри рериозни пропуски и недекларирани парични преводи в декларациите за приходите на депутатите за икономическатата година 2009.

Въпреки това, коментират гръцките медии, комисията не изчерпа всички възможности, които й предоставя закона, за да разследва подробно промяната в имущественото състояние на депутатите. В резултат няма никакъв отговор на въпроса къде са отишли сумите между 100 000 – 400 000 евро, които 15 народни представители са изтеглили от банковите си влогове. Четирима от тях обяснили, че чувствителните намаления се дължи на факта, че са инвестирали сумите в покупка на недвижимо имущество.

Останалите 11 депутати обаче не са представили  никакви документи, за да оправдаят намалелите си депозити и с това предизвикаха съмнения за изтичане на парите към швейцарски банки, понеже през 2009 бе регистрирано голямо пренасяне на капитали в чужбина, заради кризата. Комисията отказа да оповести имената на депутатите, като заяви, че преди това трябва да се проведе проверка.

Пренасянето на пари в Швейцария не е престъпление, но е незаконно те да не бъдат упоменати в данъчната декларация. „Ако бъде намерен някой, който има дори 100 евро в швейцарска банка, без да ги е декларирал, ще се смята за престъпил закона”, заяви председателят на комисията и трети заместник-председател на парламента Евангелос Аргирис. Той добави, че в никоя от декларациите на депутатите не се упоменава наличието на депозити в Швейцария.

В същото време комисията определи като „неискрена” декларацията на бившия министър от ПАСОК Акис Цохадзопулос. Експертите-счетоводители открили нарушения в имуществената му декларация след премахването на банковата и данъчната поверителност, както и на забраната за оповестяване на участието му на борсовия пазар. Те смятат, че декларираните приходи на някогашния военен министър и претендент за лидерското мястов ПАСОК не оправдават големите и скъпи имоти, които той и съпругата му притежават. В отговор Акис Цохадзопулос издаде писмено съобщение, в което определя разкритията на комисията като заговор срещу него.

Най-богат сред лидерите на гръцките политически партии си остава председателят на крайнодясната ЛАОС, Георгиос Карадзаферис. Той е декларирал 102 000 евро от депутатското си обезщетение и 165 000 като приходи от телевизионната си компания. Депозитите му, както и тези на съпругата му възлизат на 72 000 евро. Той има два автомобила и една надуваема лодка за шестима души.

217 000 евро от депутатското си обезщетение и приходи от други източници е декларирал председателят на Нова демокрация Андонис Самарас. Неговата съпруга Георгия Самара , която е инженер е декларирала доходи в размер 54 000 евро. През 2009 той продал 50 на сто от апартамент на улица Мурузи в скъпата част на центъра на Атина срещу 79 000 евро. Лидерът на „сините” и съпругата му имат акции в корабна компания и общи депозити в размер 307 000 евро и 4 000 английски лири.

Доскорошният премиер на Гърция Георгиос Папандреу и съпругата му Ада имат общи депозити в размер 81 000 евро и един автомобил, закупен през 1996. Съпругата му е собственичка на активи в Alpha bank на обща номинална стойност 228 000 евро. Те са собственици на къща в скъпото атинско предградие Неа Еритрея и апартамент в Патра.

Категории: Политика парламент депутати имуществени декларации политически лидери депозити Швейцария комисия за контрол
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus