Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Парламентът обсъжда референдум за частичната приватизация на гръцката НЕК

10 Юли 2014 / 14:07:16  GRReporter
524 прочитания

Депутатите, които искат провеждането на референдум за законопроекта, свързан с продажбата на гръцката Национална електрическа компания, надхвърлиха 120 души, колкото са необходими според конституцията. До момента са подадени 7 предложения с общо 139 подписа.

Въпреки това неясен все още остава отговорът на въпроса дали подписите в различните предложения се сумират. За 14:30 ч. е предвидено заседание на председателския съвет на народното събрание, който ще вземе съответното решение, след като има предвид и експертното мнение на Научната служба на парламента.

Припомняме, че според конституцията са необходими 120 подписа на депутати, за да бъде обсъдено в пленарна зала предложението за провеждане на референдум. А самото решение за провеждането на референдум трябва да бъде подкрепено от 180 депутати.

В съответните парламентарни служби са постъпили следните предложения:

  • От опозиционната лява партия СИРИЗА (със 71 подписа)
  • От националистическата партия „Златна зора“ (с 16 подписа)
  • От „Независимите гърци“ (с 14 подписа, тъй като е подписал и Никос Николопулос)
  • От Независимите демократични депутати (с 14 подписа)
  • От Гръцката комунистическа партия (с 12 подписа)
  • От Демократичната левица (с 11 подписа, но без Григорис Псарианос и Катерина Марку, която е независим депутат)
  • И от бившия председател на парламента Вирон Полидорас (подписано от самия него).

В своето предложение Гръцката комунистическа партия иска провеждането на референдум за отмяна на законите 1914/1990, 2773/1999, 3426/2005, 4001/2011, 4237/2014 и на гласувания вече закон за «Създаване на нова интегрирана електрическа компания», известна като «малката НЕК».

Предложението на Демократичната левица бе придружено от писмена декларация на депутата Спирос Ликудис, който твърди, че то не може да бъде събрано с подобни искания на други политически сили, които на практика имат съвсем различни подбуди и логика. Той посочва, че Демократичната левица правилно не е подписала предложението на СИРИЗА, и подчертава своите възражения дори по отношение на отделното предложение, внесено от неговата партия. Според Спирос Ликудис, «изключително трудно» е гражданите да отговорят на един толкова сложен въпрос с едно ДА или НЕ на референдум. И накрая, депутатът обяснява, че е подписал предложението от чувство за солидарност към останалите депутати от Демократичната левица, и защото така се предотвратяват подозренията, че партията е започнала да играе ролята на сателит на СИРИЗА.

Секретарят на парламентарната група на Демократичната левица Димитрис Анагностакис опроверга пред журналисти сценариите, според които партията би оттеглила предложението си в случай, че то бъде събрано в едно с предложението на „Златна зора“, като поясни: «Имаме политически различия със „Златна зора“ и сме ги заявявали неведнъж. Ще се борим да се оформят допирни точки с партиите от т.нар. демократичен кръг, защото вярваме, че такива съществуват. Нашето предложение остава».

 

 

Категории: парламент депутати референдум приватизация гръцката Национална електрическа компания
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus