Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Папандреу иска победа или предсрочни избори

26 Октомври 2010 / 00:10:47  GRReporter
3242 прочитания

„Отправям зов да покажем, че сме решени да се променят лошите закони и че титаничният ни труд няма остане свършен наполовина”, така премиерът Георгиос Папандреу се обърна към милионите гърци по време на телевизионно интервю от министерския съвет със седем предварително избрани от него журналисти, което продължи два часа. В Гърция е обичайна практика премиерите да дават режисирани телевизионни интервюта преди парламентарни избори, но за първи път това се случва преди избори за местни органи на управлението. Така лидерът на управляващата партия ПАСОК отправи посланието, че вотът в средата на ноември не е просто вот за кметове и областни управители, а е вот на подкрепа за болезнените реформи, през които предстои да премине страната.

В уводните си думи Георгиос Папандреу заяви, че преди година е поел без да се поколебае отговорността за държавата, която се е намирала в трудно положение. „Взехме трудни решения, хората направиха жертви, но с тези жертви успяхме да получим най-големия пакет от помощ даван някога - от 110 млрд. евро. Вече се вижда светлина в тунела и първите положителни резултати след толкова труд и направените жертви са налице. Ако сега не продължим с решаването на проблемите, целият труд положен до момента ще отиде напразно” заяви той.

Премиерът заяви, че е решен да продължи промените, но иска това решение да бъде подкрепено и от гръцкия народ. „Вместо вот на протест, искам вот на надежда и промяна” отбеляза той като характеризира тези общински избори необичайни, не само защото гърците ще са изправени за първи път пред избора на областни управители в рамките на новия план за административно управление „Каликратис”, но и защото „все още се намираме в интензивното отделение”. „Все още свети алармената лампа”, припомни министър-председателят и допълни, че на изборите гърците трябва да изпратят ясно послание до всички извън и в пределите на страната, че ходът на промените няма да бъде прекъснат и Гърция няма да се върне назад. Премиерът социалист описа 2011  като „второто критично полувреме, когато ще бъдат направени институционни промени, за да се ограничат харчовете, да се постине по-голяма прозрачност и да се възвърне чувството за справедливост у хората”. За 2012 премиерът обеща положителен икономически ръстказа, а пред 2013 г. страната ще излезе от меморандума.

На въпрос на Олга Треми от телевизионния канал МЕГА дали премиерът ще поиска предсрочни избори, ако ПАСОК загуби, Папандреу отговори: „Нямам причина и намерение да предизвиквам избори, но ако положението се затрудни за правителството да напредне с промените, тогава гръцкият народ ще трябва да реши”. Министър-председателят се обвърза, че няма да се взимат нови мерки, които да окастрят заплатите и пенсиите на хората. Предстоящата цел на правителството ще е да се пребори с корупцията и да се установи откъде в държавния сектор се правят разхищенията.

„Пазарите и всички, които са заложили на провала на Гърция ще се възползват от всяко послание, което може да се изтълкува като поражение от страна на Атина. Те ще използват всичко, за да се изтълкува вота на изборите като вот на протест", смята гръцкият министър-председател.

Андреас Констандатос от телевизия АЛТЕР попита дали може гражданите да вярват на думите на премиера, след като по време на предизборната кампания миналата година е твърдял, че има достатъчно пари и ще се повишат заплатите, а впоследствие политиката му е тотално противоположна на казаното. Г-н Папандреу отговори, че думите му, че „пари има” са направени на базата на данните, които е получил от управляващата тогава партия Нова Демокрация. Папандреу припомни, че по време на предизборния дебат миналата година е бил отправил въпроса открито към тогавашния премиер Костас Караманлис дали тези икономически данни са точни или не. „Не ми отговори. И не само че не ми отговори, а малко преди изборите изпрати в Брюксел фалшиви данни” заяви премиерът.

Относно това дали ще бъдат намалени високите данъци, които плащат фирмите, и които спират развитието и инвестициите лидерът на ПАСОК свърза увеличението на данъците с укриването на данъци: „Ще намалим данъците, ако получим гаранция, че всички ще си плащат данъците” отбеляза премиерът, който по време на дискусия с бизнесмени е поставил този въпрос, но не е получил потвърждение, че това ще може да бъде гарантирано. „Докато няма добри закони, докато гражданите не осъзнават, че данъкът е социална отговорност, а не наказание, и укриването на данъци продължава, държавата ще е ощетена”.

Георгиос Папандреу подчерта, че данъчните промени не включват само увеличения, но и преразпределение на облагането с данъци в посока на облекчение за по-нископлатежните слоеве на обществото и по-голямо натоварване за по-богатите, което ще бъде усетено през 2011 г. Що се отнася до инвеститорите, които избягват Гърция заради високите данъци премиерът отчете, че неспособността на държавата са вземе капитали от пазарите ограничава избора на правителството. Но облагането с високи данъци не е по-отблъскващо от непостоянството и непрозрачността: „Ако инвеститорите знаят, че имаме стабилна среда и няма да се забъркат в бюрокрация и корупция, облагането с данъци минава на втори план” заяви премиерът.

Категории: АктуалноПолитика местни избори Георгиос Папандреу вот данъци укриване на данъци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus