Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Папандреу: Във военно положение сме!

03 Март 2010 / 07:03:08  GRReporter
1340 прочитания

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу обрисува икономическото положение на страната като “кошмар” и призна диркектната опасност от банкрут, ако не се вземат още по-решителни мерки за заздравяване на обществените финанси. В драматична реч пред пред парламентарната група на ПАСОК той прикани гърците да подкрепят болезнените, но необходими реформи: “В последните 5 месеца водим всекидневни битки по всички фронтове. Не са утрешния ден, а за днес, за спасяването на страната”, заяви той.
    Днес сутринта на заседание на кабинета ще бъдат приети допълнителни мерки за финансова стабилизация, а по-късно Папандреу ще информира официално и президента на страната Каролос Папуляс. След това ще има поредица от срещи с представители на синдикатите и на работодателите в Гърция. Допълнителните мерки включват увеличение на Данък Добавена Стойност с 2 процента, т.е. той ще стане 21 на сто, увеличаване на акцизите върху цигарите и алкохола с 20 до 30 на сто, увеличаване на акциза върху горивата и върху мощните автомобили, въвеждане на т.нар. данък лукс върху притежаването на луксозни сгради, басейни, автомобили, яхти.
    По отношение на голямата дискусия за отмяната на 14-та заплата за държавните служители министър-председателят беше категоричен: “Някои днес са много загрижени за 13-тата и 14-тата заплата. Мога да ви уверя, че ако не въведем реформите сега в момента, много скоро няма да можем да изплащаме не 14-та, а пета, шеста заплата. Звучи като кошмар, но е истина”. Георгиос Папандреу описа като абсолютно реален момента, в който Гърция няма да може да получава външно финансиране, а ще е притисната да изплаща суми по вече взети в миналото заеми. “В този случай държавата няма да може да изплаща заплати и пенсии, банките ще затворят, няма да има заеми, нито гражданите, нито предприемачите няма да са в състояние да изпълняват задълженията си”, подчерта гръцкият премиер. “Избраха ни, за да решим проблема, не за да го коментираме”, заяви той.
    Папандреу припомни на съпартийците си, че състоянието, в което се намира Гърция днес няма аналог в историята й. В същото време той обяви, че образът на Гърция на международната сцена е несправедливо негативен и единствено гърците могат да го променят. “Ние трябва да покажем, че сме в състояние да сложим ред в къщата си. Не можем да очакваме гражданите на други страни да правят жертви, за да ни помогнат, ако ние сами не правим жертви”,  отбеляза министър-председателят.
    Шокови ще бъдат за гърците следващите месеци и особено втората половина на 2010 година, прогнозират анализаторите. “Затягането на коланите” ще е дългосрочно и ще продължи поне десетина години, предупреждават те. Вдигането на ДДС и на акцизите ще доведе до рязко поскъпване на живота в Гърция, а доходите особено на заетите в обществения сектор ще се намалят с 30 до 40 на сто. Засега не се предвижда съкращаване на 13-тата и 14-тата заплата в частния сектор, но не е изключено работодателите или поне някои от тях да се възползват от ситуацията и да поискат ограничаване на доходите и за частните служители.
    Допълнителните реформи ще засегнат много браншови интереси и страната е изправена пред вълна от стачни протести. Следващата национална стачка е обявена за 16 март, междувременно вчера и днес стачкуват таксиметровите шофьори, а на 8 и 9 март данъчните служители.

Категории: Георгиос Папандреу реформи икономическа кризаПолитика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus