Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Папаконстантину не знаел, че роднините му са в списъка Лагард

17 Януари 2013 / 17:01:56  GRReporter
907 прочитания

Бившият министър на финансите Георгиос Папаконстантину не е знаел, че роднините му Елени Папаконстантину, мъжът й Симеон Сикиардис и съпругът на другата му братовчедка Андреас Росонис са фигурирали в списъка Лагард. Това заяви Папаконстантину от трибуната на парламента преди създаването на специалната комисия по разследване на скандала със съмнителните сметки на гърци в чужбина. За него се смята, че е премахнал имената на своите роднини от списъка с евентуални данъчни нарушители, които са изнесли парите си в чужбина преди и по време на финансовата криза. 

“Не само съм невинен, а съм жертва на една очевидно дебело скроена измама”, заяви Папаконстантину. Той настоя, че подобни действия не само са против неговите ценности, но и ако е искал да извърши измама нямало да го направи по този глупав начин, който да го уличава директно в преписваното му престъпление. “Ако исках да прикрия някой, нямаше да изтрия имената само на тримата души, с които имам роднинска връзка, а щях да изтрия още 10 или 20, така че да размътя водите”, призна министърът.

Той твърди, че е научил за изтриването на имената на своите роднини от списъка Лагард на 28 октомври 2012, когато финансовото министерство под ръководството на Янис Стурнарас оповести резултатите от проверката между първата версия и втората на списъка.

В показанията си пред народните представители Георгиос Папаконстантину заяви, че през октомври 2010 главният секретар на френското финансово министерство е дал на гръцкия си колега CD с информацията позната като списъка Лагард. Списъкът е предаден след двустранна договорка между Георгиос Папаконстантину и Кристин Лагард, която предупредила гръцкия си колега, че данните са придобити незаконно.

Той поясни, че не е могъл да отвори по отделно над две хилядите файла, които списъка съдържа и е дал на служителите си да извадят имената на гражданите с най-големи сметки в него. Двадесет имена в списъка са държали повече от половината средства от общата сума на гръцките граждани със сметки в швейцарския клон на HSBC.

24 януари 2011 е свикал среща във финансовото министерство по въпроса за депозитите на гръцки граждани в чужбина. На нея се е обсъдил и случая със списъка Лагард. Папаконстантину искал данните в него да се използват за засичането на недекларирани доходи, но не бил сигурен, че ако се повдигнат обвинения ще издържат в съда, поради "неясния" произход на данните. По това време правителството вече бе сложило на дневен ред борбата с данъчните престъпления на масата, а задълбочаващата се криза предизвика голяма вълна от изтегляне на депозитите от гръцките банки.

В края на януари започват преговорите с швейцарското финансово министерство за премахване на забраната на банковата тайна за гръцките граждани в швейцарските банки. Той е поискал от своя колега да му предостави информация за общия брой и имената на гърците със сметки в Швейцария. “Преговорите бяха все още в ход и това ме обвърза да не разпространя официално данните получени от Франция”. Така обяснява Папаконстантину задържането в тайна на имената в списъка Лагард.

Бившият финансов министър заяви, че е дал само 20 имена за разследване на данъчните следователи от СДОЕ, защото това било в само началото на процеса за разследване на произхода на парите в депозитите от списъка. Той знаел, че данъчната инспекция работела бавно и повече от 2000 имена и в случая щели да блокират напълно дейността й. По това време ръководител на данъчните служби е бил Янис Капелерис, който е трябвало да направи преглед на данните, за да установи дали има нарушения на данъчния кодекс.

През март 2011 Капелерис предава поста си на Янис Диотис. През юни същата година Папаконстантину запознава Диотис с произхода на списъка и напуска финансовото министерство, за да стане министър на околната среда. Какво е станало след това със списъка, Папаконстантину казва, че не може да отговаря, защото вече е бил извън обсега на развитията. Той подчертава, че данъчните служби по-късно са могли да използват данните от списъка и да направят кръстосани проверки на лицата в него, както се прави с проверките по анонимен сигнал.

На въпроса защо е трябвало да прави копие на списъка, Папаконстантину заяви, че според него USB паметта е много по-сигурен начин за запазване на информацията от CD-то, което първоначално е получил от Париж. “Не съм загубил CD-то, а го дадох на секретарката си да го пази. Сега не знам къде се намира”, заяви Папаконстантину, като не отрече, че съществува немарливост в начина, по който дигиталния архив е бил запазен. Въпреки това, Папаконстантину заяви, че всяка отговорност по този въпрос е негова, а не на сътрудниците и служители, с които е работел докато е бил министър на финансите.

В заключение бившият финансов министър заяви: “Не пожелавам на най-големия ми враг да преживее, това, което преживях аз и семейството ми в последно време. Някои искат да ме направят изкупителна жертва и да ми стоварят всичките грехове от новата история на Гърция. Има тенденциозен опит да ми се прехвърли политическа и наказателна отговорност. Много от тук присъстващите (в парламентарната зала) знаят, че съм невинен”.

Категории: ИкономикаПолитика Папаконстантину списък Лагард дело разследване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus