Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Папаконстантину: Международния валутен фонд е последната надежда на Гърция

19 Февруари 2010 / 20:02:50  GRReporter
1184 прочитания

Министърът на финансите Георгиос Папаконстантину не изключва вероятността Гърция да прибегне до помощта на Международния валутен фонд (МВФ) по пътя на финансова стабилизация. В интервю пред международната информационна агенция Ройтерс министърът каза, че е  за момента няма конкретно решение, защото МВФ е финансова институция извън Европейския съюз, „но все пак неговата подкрепа предоставя една от възможностите за излизане на Гърция от настоящата икономическа криза.” Това изявление на министъра на финансите идва в подкрепа на вече разпространеното мнение на известния професор по икономика Нуриел Рубини. Той е поддръжник на идеята , че повече от всичко „Гърция има най-вече нужда от МВФ”. Само помощ, предоставена от конкретната световна финансова организация ще възвърне доверието в гръцката икономика и ще спомогне за стабилизиране на финансовото положение в страната твърди Рубини.

Папаконстантимну е категоричен, че докато Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) не дадат по-конкретни и точни очертания на помощта, която са готови да отпуснат на Гърция, пазарите ще продължат да спекулират и spread показателят ще продължи да се покачва. Повишаването на неговата стойност неизбежно ще повлияе на размера на държавния дълг и публичния дефицит. „Най-добрият начин да предотвратим допълнително покачване (на spread-а) е да сложим всички карти на масата. Няма нужда въобще да пускаме в действие тези помощи, те ще служат като гаранция пред международните пазари,” казва министърът на финансите. В крайна сметка, задачата на социалистическото правителство да намали дефицита под 3% от БВП до края на 2012 година ще става все по-трудна, ако силните държави в Европейският съюз не обявят каква помощ са готови да предоставят за справяне с „Гръцкия проблем”. Кредитната програма на страната за тази година включва поне 53 милиарда евро, 20 милиарда от които трябва да бъдат заети до края на май месец, а в момента spread между гръцките държавни облигации и германските остава висок - около 330 базисни пункта. МВФ като финансова институция има по-голяма тежест пред международните пазари от ЕЦБ и ЕИБ и с неговата гаранция Гърция ще може по-бързо да възвърне загубените си позиции. От друга страна, ако държава-членка на Еврозоната прибягне до помощ от МВФ доверието в еврото като цяло ще бъде разклатено.

В същото време дойде и крайният срок, в който правителството трябва да предостави пълна и коректна информация свързана с методите на финансиране на държания бюджет през 2001 година. Сделката с Goldman Sachs, която GRreporter отрази по-рано тази седмица, е обект на разследване от страна на Европейската комисия. Европейската статистическа служба очаква да получи обяснение от гръцка страна за използването на деривати и модерни финансови инструменти за прикриване на реалния размер на външни дълг на страната преди приемането на единната европейска валута. Основна цел на разследването е да се установи дали Гърция е предоставила реални данни за размера на външния дълг по това време. „Сделките от този период са напълно законни и държавата не е използвала никакви незаконни методи за финансиране,” бе категоричен министърът на финансите Папаконстантину. Независимо от това „Европейската комисия ще проведе необходимите проучвания и ще съобщи заключенията по този въпрос пред съвета на финансовите министри от ЕС и евентуално пред широката общественост,” заяви представителят на Европейската комисия Амадеус Алтафак.

Категории: ИкономикаПазариБорсови новини
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus