Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Пападимос се среща с тройката, политическите лидери отлага за утре

04 Февруари 2012 / 18:02:31  GRReporter
1182 прочитания

Трескави совалки между Атина, Брюксел, Вашингтон и Берлин текат в съботния ден, който може да се окаже решаващ за бъдещето на Гърция. Представителите на надзорната тройка от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд изглеждат решени да притиснат правителството на Лукас Пападимос до стената, за да изпълни то поетите обещания към кредиторите. По обяд финансовият министър Евангелос Венизелос имаше конферентен видео разговор с колегите си от еврозоната. Той трябваше да се срещне с тях лично в понеделник, но тъй като Гърция все още е далече от постигането на споразумение, срещата на Eurogroup се отложи за сряда най-рано.
    В 17,30 Евангелос Венизелос отиде при премиера Лукас Пападимос, за да го информира за резултата от видеоконференцията, а в 19,00 часа министър-председателят ще приеме представителите на надзорната тройка Пол Томсън от Международния валутен фонд, Клаус Мазух от Европейската централна банка и Матиас Морс от Европейската комисия. Срещата придобива съвсем други измерения, ако се има предвид информацията, която разпространи вчера телевизия Мега. На последната среща в понеделник на лидерите на Европейския съюз, когато Лукас Пападимос се опитал да заговори Ангела Меркел тя му отвърнала, че разговаря само с представителите на тройката.
    А те от своя страна остават непреклонни в изискванията си към гръцкото правителство за съкращаване на 13-та и 14-та заплата в частния сектор и премахването на най-ниското възнаграждение и за ограничаването на разходите в държавния сектор. Там тройката настоява на намаляването на разходите за въоръжение със 400 милиона евро в следващите 2 години, за намаляване на разходите за здравеопазване с 1,1 милиарда евро и за сливане на държавни предприятия и съкращаване на служители.
    С всички тези предложения обаче не са съгласни лидерите на партиите, които подкрепят кабинета на Пападимос. Премиерът трябваше да се срещне с тях днес, но отложи срещата за утре в 13,00 часа. За да получи Гърция новия спасителен пакет от 130 милиарда евро, политическите лидери трябва с подписа си да удостоверят, че ще подкрепят и приложат исканите от тройката реформи. Дори бившият премиер и настоящ лидер на социалистите Георгиос Папандреу, чието правителство подписа договора за първия спасителен пакет от 110 милиарда евро и подготви почвата за втория вече говори открито против тройката.
    Той отвори още един фронт срещу кредиторите като настоя каквато и финансова помощ да получат гръцките банки, тя да се съпровожда и с национализацията им. Гръцките банки, които са закупили големи количества държавни облигации са най-големите пострадали от окастрянето на гръцкия дълг. За да стъпят на краката си ще са им необходими около 15 милиарда евро за рекапитализация, които ще дойдат от новия спасителен пакет. Въпреки многобройните твърдения на Пол Томсън, че надзорната тройка не препоръчва национализация на банките, защото гръцката държава е доказала, че е лош мениджър, вчера Папандреу заяви, че няма да отстъпи от изискването за национализацията на финансовите институции. Изявленията му веднага сринаха банковите акции, които в последните дни се радваха на възходящо развитие  на атинската борса.
    От своя страна лидерът на Нова демокрация Андонис Самарас също поставя условия пред тройката и казва, че няма да се съгласи със съкращаването на заплатите в държавния сектор и с намаляването на пенсионните надбавки. Консерватоторите са и против съкращенията на служители и организации в държавния сектор.
    На този фон преговорите със частните кредитори за окастрянето на дълга изглеждат като невинна игра. Днес в Атина се намират изпълнителният директор на Института за международни финанси Чарлз Далара и президентът на Дойчебанк Йозеф Акерман, които ще трябва да финализират подробностите по PSI.

    “По същество ситуацията в Гърция е много нестабилна. Ще фалират. На практика вече са фалирали”, заяви в Москва нобеловият лауреат Пол Крюгман. Пред форума “Русия 2012” Крюгман още каза: “Въпросът е дали ще излязат и от еврото. В този момент това е по-вероятно, отколкото да не излязат от еврото”.

Категории: PSI надзорна тройка Пол Томсън спасителна помощ за Гърция банки облигации Лукас пападимос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus