Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пападимос предлага банките да започнат да кредитират износа незабавно

27 Април 2012 / 15:04:36  Виктория Миндова
844 прочитания

Банките са задължени да заемат своята роля и да подкрепят финансирането на гръцките износни предприятия, настоя премиерът Лукас Пападимос. Той говори за важността на износните практики на форум свикан от Гръцкия съюз на износителите. “Износът е бъдещето на гръцката икономика”, казва Пападимос и подчертава, че финановите институции не трябва повече да им отказват финансиране, въпреки кризата. Това това бе неговото послание, който след няколко дни трябва да предаде щафетата на следващото правителство. “Гърция не се възползва от възможностите, които даде еврото за подобряване на конкурентоспособността. Дифицитът между потребление и производство стана причина за нарастването на дълга, който в последните години се обслужваше около 70% от ново кредитиране”.  Пападимос подчерта, че балансираният и устойчив икономически ръст може да се достигне само в една стабилна среда, която може да осигури единната европейска валута.

Пападимос заяви, че евроскептицизмът няма да помогне на страната да се възстанови. Той подчерта, че за достигане на здрав ръст са необходими  силно вътрешно потребление и динамичен износ. Той не отрече, че условие, за да се увеличат износните стоки е да се подобри икономическия климат в Евроепа. Докато това се случи обаче, Гърция трябва да продължи реформите. Те ще я направят по-конкурентна, а стоките и по-желани. Драстичното намаление на бюрокрацията е задължително, защото износът започва от местния пазар, за да стигне до чуждестранния потребител, както и повишаване на финансирането на износните компании. Премиерът е категоричен, ако се изпълни програмата за финансово оздравяване по план, то Гърция ще се върне по пътя на икономическото развитие през второто тримесечие на 2013. “Независимо, че отбелязваме ръст в износа през последните години, то прихода от него остава относително нисък. Затова Гърция трябва да се обърне към производство и износ на стоки с по-висока добавена стойност”.

“Националната стратегия за износ е толкова важна, че дори десет дни преди парламентарните избори в Гърция организираме тази среща, за да покажем, че нямаме нито минута за губене, за да реализираме на практика износния модел за икономически ръст”, заяви Диамандопулу. Тя поясни, че все още предстои да се намалят процедурите за износните предприятия, както и да се решат темите със задържаното ДДС към бизнесмените от страна на държавата. Диамандопулу отбеляза, че институциите трябва да започнат да си съдействат, за да улеснят предприемачите по пътя към външните пазари.

В Гърция трябва да се приеме модела консумирам, колкото произвеждам, заяви Димитрис Лакасас, който е председател на Северногръцкия съюз на износителите. “През 2011 износната дейност показа едно малко чудо”, каза Лакасас. Той подчерта, че въпреки лошите икономически условия, износът през миналата година от Гърция е скочил с 35% с петролните продукти. Без тях е 9,5%, което е средният ръст на износната дейност за страните от Европа. Гърция преживява вече пета година рецесия и обществото продължава да издържа подчерта, износителият. “Ако това се бе случило в друга страна, то вече на третата година правителствто щеше да е изправено пред обществено безредие”, подчерта издържливостта на гърците Лакасас. 

Категории: ИкономикаПазари износ Папасимос Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus