Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Папа Бенедикт Шестнадесети по стъпките на Апостол Павел в Кипър

04 Юни 2010 / 11:06:38  GRReporter
2284 прочитания

Мария Спасова
    Специален патеник на GRReporter в Кипър

        Папа Бенедикт Шестнадесети пристига днес на първо посещение на глава на Римокатолическата църква в православен Кипър. Светият отец е придружен от четирима кардинали и 37-членна делегация от най-висши служители на Ватикана. Височайшите гости ще пристигнат на летището в Пафос, където Папата ще бъде посрещнат от президента на Кипър Димитрис Христофияс и съпругата му Елси. Бенедикт Шестнадесети ще отслужи молитва в древната църква Агия Кириаки в Пафос - същата  църква, която в 45-та година след Новата ера посещава Апостол Павел.
    В тридневната програма на светия отец са включени посещения в Президентския дворец и в Архиепископията на Кипър, в католическото училище в Никозия и среща с децата, които се учат там, а в неделя сутринта на стадион “Елефтерия” Бенедикт Шестнадесети ще отслужи света литургия пред вярващите в кипърската столица.
    Посещението на Папата предизвика сериозни брожения сред православните свещеници на средиземноморския остров. Въпреки че поканата му бе изпратена официално както от архиепископа на Кипър Хрисостомос, така и от президента Димитрис Христофияс група свещеници открито призоваха Папата да анулира посещението си. Те се предвождат от епископа на Лимасол Атанасиос, който бе претендент на Хрисостомос за кипърската архиепископия през 2006 година, но остана на второ място. Според бунтуващите се свещеници папската визита ще има негативен ефект върху политическата ситуация в разделения на две остров.
    От своя страна архиепископ Хрисостомос се опитва да омаловажи броженията вътре в църквата, като припомня, че за посещението на папата са гласували повечето от 17-те епископи, членове на Светия синод на кипърската православна църква. “Бенедикт Шестнадесети отива в Кипър на религиозен пилигрим по стъпките на Апостол Павел”, подчертава отец Фернандо Ломбарди, директор на пресофиса на Ватикана. В посещението на Папата няма предвидени контакти с кипърските турци, нито пък има планувани посещения в Северен Кипър.
    Посещението на Светия отец в Кипър привлече вниманието на световните медии върху острова. В специалния пресцентър в хотел Хилтън Парк в Никозия са акредитирани представители на всички големи световни медии. Полицията и армията са в повишена готовност, за да гарантират безопасността на пратениците на Ватикана. Докато Бенедикт Шестнадесети се намира на кипърска земя, в страната ще действа Специалната група за действие при кризисни ситуации към кипърското правителство.

Категории: Бенедикт Шестнадесети посещениеКипър
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus