Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Папа Бенедикт Шестнадесети към Кипър: Нека Богородица винаги ви закриля

04 Юни 2010 / 18:06:15  GRReporter
2119 прочитания

Мария Спасова
специален пратеник на GRReporter в Кипър

    
    С държавни почести, празнично настроение и драконовски мерки за сигурност Кипър посрещна папа Бенедикт Шестнадесети, който избра да стъпи за първи път на кипърска земя в Пафос. Мястото, което през 45 година след Новата ера посещава Апостол Павел и покръства за първи път жител на острова в християнската вяра. Височайшата делегация пристигна със самолет Еърбъс на италианската авиокомпания “Алиталия”, украсен със знамената на Кипър и Ватикана. Облечен в бели тържествени одежди, червени обувки и в цветущо здраве папата стъпи на кипърска земя. На новото летище в Пафос да посрещнат височайшата делегация бяха дошли президентът на Кипър Димитрис Христофияс със съпругата си Елси, министри, архиепископът на Кипър Хрисостомос, духовници от различните християнски деноминации, предприемачът Никос Сиаколас, чиято корпорация е построила новите летища в Пафос и Ларнака, бизнесмени.
    “Нека Богородица винаги ви закриля”, каза на гръцки език Бенедикт Шестнадесети и призна, че е много развълнуван от посещението си в Кипър, което е първото на глава на римокатолическата църква на разделения средиземноморски остров. На летището папата освети едно маслинено дърво, символ на мира и разбирателството между хората. “Никога не трябва да губим надеждата за мир”, каза светият отец и припомни, че Кипър от най-ранни векове е бил кръстопът на религии и култури.
    От летището в Пафос официалният кортеж се отправи по стъпките на Апостол Павел към древната църква Агия Кириаки в старата част на града. Всички движения на делегацията от Ватикана се осъществяват при изключителни мерки за сигурност по земя, въздух и вода. Няколко хиляди вярващи се бяха събрали около археологическата забележителност, за да приветстват Бенедикт Шестнадесети. Деца, възрастни хора, младежи, туристи от цял свят, монаси францисканци скандираха “Обединени пред Папата!”, “Да живее Бенедикт!”, “Браво, Хрисостомос!”. Тържествената церемония продължи повече от час. Височайшият гост бе приветстван от архиепископът на Кипър Христостомос, който припомни, че именно в древната църква Агия Кирияки Апостол Павел осъществява първото си чудо.
    “След всеки случай на насилие не трябва да губим надеждата си и дързоста си да продължим напред и да търсим пътя към мира”. С тези думи Папата се обърна към събралото се множество, за да почете паметта на епископ Луиджи Пандовезе, духовен водач на католиците в Турция, който вчера беше наръган с нож до смърт от своя шофьор-турчин. В заключение Бенедикт Шестнадесети благослови събралото се множество, което му отвърна с одобрителни възгласи по негов адрес и по адрес на Архиепископ Хрисостомос.
    Определени кръгове от кипърските православни среди протестираха срещу посещението на главата на римокатолическата църква на острова и дори открито го приканиха да анулира визитата си. За Бенедикт Шестнадесети обаче е много важна подкрепата на Хрисостомос, която би могла да открехне вратата на диалога и към други православни популации в средиземноморския район.
    Посещението на папата в Кипър ще продължи до неделя, когато в късния следобед делегацията ще отпътува обратно за Ватикана. Утре гостите ще посетят католическото училище в Никозия, както и Архиепископията на Кипър и резиденцията на папския нунций в Кипърската столица. В неделя сутринта Бенедикт Шестнадесети ще отслужи тържествена литургия на стадион “Елефтерия” в Никозия.

Категории: Бенедикт Шестнадесети посещениеКипър
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus