Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Панос Каменос: СИРИЗА не може да събере мнозинство, няма да преговаряме

09 Май 2012 / 17:05:21  GRReporter
1238 прочитания

Лидерът на “Независимите гърци” Панос Каменос заяви, че няма смисъл да подкрепи левия анти-меморанден фронт на СИРИЗА, защото без Гръцката комунистическа партия (ККЕ) Ципрас не може да събере необходимите 120 депутатски места, за да стане премиер. Това стана ясно след срещата на двамата мъже, която се състоя в рамките на мандата, който Алексис Ципрас получи да свика правителство.

“Това, което първо установихме е, че няма нужното мнозинство, за да се създаде правителство срещу Меморандума за финансова помощ. 52-мата фепутати на СИРИЗА, 33-мата депутати на “Независимите гърци” и 19-те депутати на Фотис Кувелис от “Демократичната левица” не стигат, за да се свика правителство”, уточни Каменос. Той добави, че след като това основно условие не е било изпълнено, не е имало смисъл да се започва диалог по други важни национални теми. Между тях са името на бившата югославска република Македония, въпросът с нелегалната имиграция и управлението на икономическата криза – все теми, в които десноцентриските “Независими гърци” имат различна позиция от радикалната левица на СИРИЗА. Каменос заяви, че темата с отписването на задълженията по Меморандума за финансова помощ трябва да се обсъдят в присъствието на президента по време на срещата на политическите лидери, която ще се проведе в следващите дни.

Алексис Ципрас остава да се види с лидера на ПАСОК Евангелос Венизелос, който обеща, че срещата им в тези обстоятелства би била много интересна. След това ще има разговор и с Андонис Самарас, от която не се очакват големи изненади. В края на деня или най-късно утре, Алексис Ципртас трябва да върне мандата си да свика правителство на президента Карлос Папуляс. Той от своя страна трябва да го връчи на третата по ред партия, която в случая е ПАСОК и е представлявана от Евангелос Венизелос. Неофициална информация за момента сочи, че Венизелос ще приеме и ще върне мандата, за да не бави процедурата по назначаване на нова дата за повторни парламентарни избори. 

Категории: Политика Независими гърци Панос Каменос СИРИЗА Алексис Ципрас Самарас Венизелос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus