Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Панос Каменос: Няма дилема за оставането в еврозоната, а само за или против меморандума

14 Юни 2012 / 19:06:41  Анастасия Балездрова
2239 прочитания

Най-епизодичната до днес пресконференция за медиите даде днес лидерът на Независимите гърци Панос Каменос. След като приветства техните представители той обясни, че преди изборите на 6 май е предпочел да обиколи Гърция, за да се запознае отблизо с гражданите, отколкото да се обърне към тях по телевизията.

След това и в продължение на 50 минути той се възползва от предоставената му възможност да се появи по всички телевизии и представи икономическата, и не само програма на партията. С това Панос Каменос си навлече гнева на двама от журналистите, които изразиха недоволството си, че той използва пресконференцията, за да изпрати предизборните си послания, а не за реален диалог с медиите.

Лидерът на Независимите гърци заяви, че основните цели на партията му за анулирането на меморандума за финансова помощ и подмяната му с национален план за възстановяването на гръцката икономика. „Меморандумът не успя и доказателство за това са над 1 милион безработни, закритите и напуснали страната компании, както и 3 000 самоубийства през последните две години”.

Той заяви, че дилемата на изборите в неделя не е дали Гърция ще остане или не в еврозоната, понеже „не съществува процедура, по която една страна да бъде прогонена, ако не го иска самата тя. Дилемата е за или против меморандума, по силата на който кредиторите имат право да конфискуват държавно имущество”.

Панос Каменос сравни днешната ситуация в Гърция с тази в Кипър, преди провеждането на референдума за прилагането на плана за свързване на двете части на острова на тогавашния генерален секретар на ООН Кофи Анан.

Той разкритикува остро лидера на Нова демокрация Андонис Самарас и прочете негови изявления в парламента от преди година, коагто се обяви против гласуването на Средносрочния план за гръцката икономика. В тях Самарас твърди, че „гърците не могат да бъдат уплашени”. За лидера на ПАСОК Евангелос Венизелос пък заяви, че с подписа си под доклада на партията по случая на Акис Цохадзопулос го е оневинил.

„Икономическата ни програма бе създадена в интернет, както и самото ни движение. Написаха я нашите поддръжници и след това бе обработена от икономисти. След това бе поставена на публичен дебат, като всички имаха прева да изкажат мнението си”.

За първите 30 дни на прилагането на програмата за национално спасение Независимите гърци предлагат незабавно обявяване на Изключителна икономичска зона и създаването на комисии за проверка на държавния дълг, германските военни обезщетения и репарации и за осигурителните каси. Анулирането на меморандума и договорите, които произтичат от него ще бъде първата и основна стъпка на партията.

Според Панос Каменос всички пари от заемите отиват за изплащането на вноските по заемите. Той заяви, че по официални данни парите от данъците, които държавата събира са 87,513 милиарда евро, като „само 51 милиарда от тях отиват за заплати и пенсии. Така че хората не трябва да се поддават на страха, че ще настъпи крах след анулирането на меморандума. Напротив, точно той води до пълна разруха”.

В програмата на Независимите гърци е предвидено да се „оползотворят” парите от „замръзнали” банкови сметки, които били между 10-15 милиарда, изискването на 2 милиарда евро от немската компания Сименс като обезщетение, събирнаето на ДДС в размер от 500 милиона евро от немската компания, която управлява атинското летище, алтернативни източници на приходи, завръщането на банкови влогове от чужбина и оползотворяването на държавно имущество. Панос Каменос не употреби нито веднъж думата „приватизации”, нито поясни какво точно има предвид, когато говори за „преустройство на държавния сектор”.

Той обърна особено внимание на развитието на търговското корабоплаване, с което напомни за правителствения си опит в кабинета на Нова демокрация. След като се обяви категорично против облагането с данъци на корабовладелците, той посочи, че трябва да се предприемат мерки за завръщането и на други кораби под гръцки флаг, „защото те ще донесат огромни печалби за страната”.

Освен това лидерът на Независимите гърци предложи назначаването на постоянен министър на търговското корабоплаване и създаването на Гръцка инвестиционна банка, която да има кредитен рейтинг ААА. Друго предложение, заложено в икономическата му програма е подкрепа към Земеделската банка, „за да се помогне на гръцките фермери и земята да остане в гръцки ръце, а не да се използва за производство на енергия за Германия”. В тази връзка той предложи анулирането на програмата за създаване на фотоволтаични паркове „Хелиос”.

Премахване на черния списък на лошите платци, спирането на търговете, орязване на банковите заеми с 20-30 на сто и увеличаване на минималната сума, при която се позволява на държавата да пристъпи към конфискации за неизплатени данъчни задължения от 300 на 30 000 евро.

Панос Каменос предложи утвърждаването на минимална пенсия от 800 евро и обвини, без да я назове, Нова демокрация, че е копирала това предложение, без обаче да обясни как ще осигури необходимите за това средства.

След като повтори няколко пъти убеждението си, че не съществува никаква опасност Гърция да излезе от еврозоната, той заяви, че няма да участва в кабинет, ако премиерското място бъде заето от Андонис Самарас или Евангелос Венизелос. Каза също, че със СИРИЗА го разделят много въпроси, като „позицията по националните въпроси, нелегалната имиграция и теми от икономическо естество, като облагането с данъци на корабоплаването”.

Категории: Политикар Независими гърци Панос Каменос пресконференция икономическа програма
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus