Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Панайотис Куцикус : България има чудесен инвестиционен климат

06 Март 2010 / 20:03:50  Виктория Миндова
3374 прочитания

Панайотис Куцикус е председател на Гръцко-българската търговска камара и бизнесмен с дългогодишно присъствие на българския пазар. Основателят на здравно-диагностичния център Biocheck, разкрива пред GRreporter за своите впечатления от България.

 

 

Как решихте да влезнете на българския пазар и какви трудности срещнахте в началото?

                Решението да навляза на българския пазар през 1994 година дойде след детайлно маркетингово проучване на пазара на здравните услуги – развиване на частни клиники, диагностични центрове и др. Преди шестнайсет години този сектор в България се покриваше изцяло от държавните здравни заведения. По това време построихме сградата на здравно-диагностичния център Biocheck в сърцето на София, който покрива всички типове медицински изследвания – кардиолог, гастроентеролог, рентгенова и лабораторна диагностика и т.н.

 

Разкажете ни как решихте да създадете Гръцко-българската търговска камара - дайте повече информация за вашата организация, нейната дейност, членове и проблеми, който решавате.

                Гръцко-българската търговска камара бе създадена от нуждата от по-пълна и конкретна информация за възможностите за инвестиция в съседната страна на предприятията и от двете държави. Камарата предоставя помощ на предприятия и от двете страни при следване на процедурите за отваряне нов бизнес както в Гърция, така и в България. Ние също така предоставяме помощ на институционално ниво и служим като мост между предприятията и правителствата в двете страни.

                Гръцко-българската търговска камара действа по законите на двете страни, осигурява текущи данни за икономическото състояние в тях и информира  членовете си за бизнес възможностите, които двата пазара предлагат. Предоставя информация за нови инвестиционни възможности, както и за търсенето и предлагането на най-търсените стоки от търговския стокообмен между двете страни. Членовете на камарата са 90% гръцки предприятия с дейност на територията на България.

 

Срещате ли подкрепа в лицето на българските институции? Частни или държавни организации ви съдействат в по-голяма степен за осъществяване на поставените пред организацията цели? 

            Камата сътрудничи и помага на всички гръцки и български предприятия, които срещат институционални проблеми при осъществяване на дейността си. Ние си съдействаме със държавни и частни институции, така че да осигурим нужната юридическа и организационна подкрепа на дружествата-членки.

 

Какви са вашите наблюдения за развитието на българо-гръцките търговски отношения през годините?

                Търговските отношения между двете страни отбелязва значително развитие, с огромен размер на гръцките инвестиции в България. През 2008 година общия размер на търговски обмен между България и Гърция достигна около три милиарда евро. Инвестициите направени от дружествата със смесено гръцко-българско участие също са надминали три милиарда евро. Гърция днес е третата по големина страна-инвеститор в България, като гръцките дружества са осигурили над 80 хиляди работни места през последните години.

Не може да не отбележим, че установяването и развитието на тези добри търговски отношения се базира на добрите политически връзки между двете страни.

 

Как според вас ще повлияе на България влизането й в еврозоната и как това ще промени търговските й отношения с останалите европейски страни?

                Смятам, че въвеждането на единната европейска валута в България трябва да се направи с много голямо внимание. Правителството трябва да проучи с голямо внимание икономическата способност на страната да извърши промяната и да подсигури плавното протичане на процеса. Българските управници трябва да проведат щателен контрол над цените на стоките и услугите в страната и да предприемат мерки за предотвратяване спекулативно раздуване на цените.

По отношение на търговския стокообмен, не смятам, че с въвеждането на еврото нещата ще се променят драстично. Всъщност не смятам, че ще има каквато и да е промяна поради факта, че левът от години е фиксиран към еврото.

 

Какви мерки трябва да предприеме българското правителство, за да се подобри допълнително бизнес климата в България?

Смятам, че българското правителство е взело до момента всички необходими мерки за установяването на благоприятен бизнес климат в страната. Има отлични инвестиционни условия и започна с бърз ритъм възстановяване от ефекта на международната икономическа криза.

 

Кой/кои според вас са най-добре развитите и перспективни сектори в българската икономика?

                Уверено мога да кажа, че секторът на услугите в България е на много добро ниво. Също така строителната индустрия е също много добре развита, но има още перспективи за растеж. Области като стандартизация и сертификация в селскостопанското производство, както и модернизиране на индустриалния сектор са области, в които България може да подобри конкурентоспособността си в сравнение с останалите страни от Европейския съюз.

 

Какъв съвет ще дадете на гръцките бизнесмени, които още не са стъпили на българския пазар? Бихте ли ги поощрили да преминат границата и да инвестират в България и защо?

Категории: ИкономикаПазариОбщество
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus