Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пак се започва със стачки!

02 Март 2010 / 14:03:24  GRReporter
1147 прочитания

Нов цикъл от стачки започва от днес. Днес Изпълнителната комисия на Синдиката на служителите в държавния сектор АДЕДИ ще реши дали на 8 март в центъра на Атина ще се проведе митинг по повод на обявяването на новите мерки за пенсионно-осигурителната система, а на 16 март да се обяви нова 24-часова стачка срещу намалението на заплатите и надбавките и срещу увеличението на възрастовата граница за пенсиониране на жените.

Председателят на АДЕДИ Спирос Папаспирос заяви, че отхвърля всякаква мисъл за отмяната на 14-тата заплата. Вчера той се срещна с лидера на Нова демокрация Андонис Самарас, където каза, че мерките, които е обявило правителството ще наранят непоправимо доходите на служителите и ще потопят икономиката в рецесия.

Крайните мерки, които ще обяви министър-председателят ще дадат знак за започването на нови демонстрации от страна на държавните служители, заяви г-н Папаспирос. Синдикалисти от частния сектор предвиждат също, че ще се организират множество нови протести и поне ддна нова 24-часова стачка заедно със синдиката на държавните служители.

В същото време преподавателите обявиха, че в средата на март – най-вероятно между 15 и 17 март, ще обявят нова 24-часова стачка. Паралелно с това от техния синдикат са готови за друга 24-часова стачка, когато министерство на образованието даде за гласуване от парламента в края на март проектозакона за новата процедура за назначаването на преподаватели. Учителите и преподаватели оставят отверен варианта да продължат със стачките дори по време на изпитите за кандидатстване в университети.

За стачка се готвят и работещите в Бърза помощ, която все още не са решили да бъде в средата на март или по-нататък срещу решението на МИнистерство на здравеопазването да им ореже заплащането. Според членовете на синдиката на дравните служители държавният бюджет предвижда едва 395 млн. евро за дежурства, което с орязването с 10% ще се смъкне на 350 млн. евро,докато според изчисления за 2010 г. ще бъдат необходими 495 млн. евро.

От днес започнаха своята 48-часова стачка таксиметровите шофьори, които се възмущават срещу промените в налагането на данъци върху печалбите им. Днес те ще демонстрират в центъра на Атина. Между другото, следващата седмица ще заседават собствениците на камиони и цистерни, за да решат дали ще пристъпят кън стачни действия.

Нова 48-часова стачка планират и данъчните инспектори на 8 и 9 март заради намалението на възнагражденията им. Освен това данъчните служители желаят назначаването на още 700 души, които са минали през писмен конкурс. Според тяхната федерация „проблемът на страната не е в заплатите на данъчните инспектори и на останалите държавни служители, а в укриването на данъци” пише вестник „Имерисия”.

Снимки: Прото тема и SigmaLive

 

Категории: Общество стачки таксиметрови шофьори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus