Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Падането на Папандреу: Брюксел се подготвя за епохата след Гърция

03 Ноември 2011 / 12:11:10  GRReporter
1717 прочитания

Еврозоната разглежда варианти, които ще предпазят останалите страни-членки в случай, че Гърция напусне валутния съюз, заяви шефът на Юрогруп Жан-Клод Юнкер. „Напълно готови сме за тази вероятност”, каза евролидерът пред телевизия ZDF. Той подчерта, че трябва да се направи всичко възможно, за да се задържат всичките 17 страни в зоната на еврото, но ако гърците не искат, няма кой да ги спре.

Оглавяващият Юрогруп заяви, че европейците не могат да продължат да се возят на влакчето на ужасите, в което се превърна гръцката дългова криза. Той беше категоричен, че европейската общност не може да задържи страната в зоната, против волята на гърците. Юнкер определи като особено неприятна атмосферата на срещата G20 и отбеляза, че гръцкият премиер Георгиос Папандреу не се чувствал особено комфортно в компанията на световните лидери предишната вечер. Той подчерта, че на срещата на върха лидерите са изказали своето недоволство от факта, че Папандреу не ги е предупредил за намеренията си да обяви референдум за приемането на финансовата помощ и едноличното му решение може да се определи като несправедливо.

Единствената формулировка на евентуален гръцки референдум може да се приема „За” или „Против” оставането в еврозоната. Това бе „препоръката” на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Николас Саркози. Единната позиция от Кан предишната вечер беше, че ако става въпрос за референдум, то първо 16-те страни от еврозоната трябваше да проведат допитване до народа дали искат да дадат помощ на Гърция и след това самите гърци да гласуват дали искат да я приемат.

Ангела Меркел заяви, че страните в съюза искат Гърция да остане в еврозоната, но добави: „Ние сме готови, ако Гърция иска да ни напусне”. Тя  също посочи, че срещата на G20 изключително трудна и желаното развитие за създалата се криза е да се приемат и приложат решенията от срещата на върха на 27 ноември тази година.

Дайте своя глас в анкетата на GRReporter „От какво има нужда Гърция?”.

Категории: ИкономикаПазари Еврозона Юнкер Меркел Папандреу референдум
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus