Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

PSI: Трите цели за успешното реализиране на програмата

25 Февруари 2012 / 13:02:21  GRReporter
2084 прочитания

Процедурата по обмяната на гръцките облигации стартира вчера, 24 февруари, с официалната покана за участие, отправена от гръцката държава към притежателите на облигации в целия свят. Успехът на процедурата PSI ще зависи от доброволното участие на институционалните кредитори, притежаващи 75% от предвидените за обмяна облигации.

В PSI са включени облигации с падеж до 2057, вместо до 2035, както бе предвидено първоначално, както и гарантираните от държавата заеми на държавните структуроопределящи предприятия, държавната железопътна компания, градския транспорт в Атина, отбранителната система. Общата стойност на облигациите и заемите достига 206 млрд. евро, както се посочва в поканата.

Едновременно с това се определят и рамките за активиране на CACs, предвижда се специален режим за облигациите, притежавани от американски институционални кредитори, уверяват се притежателите на облигации, че ще бъде открита специална сметка, чрез която ще се погасяват с предимство лихвите по новите гръцки облигации, като се предвижда също така и подчиняването на новите облигации на английското право.

Новите облигации

Институционалните кредитори са призовани да отговорят в рамките на десет дни дали ще участват, а ако всичко върви добре, новите облигации ще бъдат емитирани на 12 март, осем дни преди изтичането на тригодишните облигации на стойност 14,4 млрд. евро, което ще стане на 20 март.

Във всеки случай, трябва да се отбележи, че има един списък с облигации, подлежащи на включване в PSI, в поканата към институционалните кредитори, и друг списък в нормативния акт на Министерския съвет, публикуван в Държавен вестник.

Договорът, одобрен от Министерския съвет съдържа три ключови момента:

- На първо място в поканата се подчертава, и това е най-важното, че за да влезе в ход и да бъде реализирана програмата PSI, ще трябва участието на кредиторите да достигне 75% от стойността на обменяните облигации. При положение, че стойността на предвидените за обмяна облигации е 206 млрд. евро, доброволното участие на институционалните кредитори трябва да включва облигации на стойност 154,5 млрд. евро.

В случай,че доброволното участие е под 75%, тогава ясно се отбелязва, че няма да има PSI и няма да се осъществи никаква обмяна на облигации. Това със сигурност ще е най-лошото развитие на нещата, но според оценките на Института за международни финанси, участието поне на неговите членове ще е особено високо.

- При положение, че доброволното участие бъде от 75% до 90%, тогава се предвиждат преговори с официалните кредитори (Европейския съюз, Международния валутен фонд, Европейската централна банка) за това дали с участието на частните кредитори се постига жизнеспособност на гръцкия дълг, и дали тя може да бъде постигната с по-голямо участие на публичния сектор (OSI). По време на преговорите ще бъде решено също така дали да бъдат задействани клаузите за колективно действие - CACs.

Границата за задействане на CACs е 2/3 от общата номинална стойност на всяка облигация (66,67%). Това означава, че ако участието в PSI е между 75% и 90%, клаузите се задействат. Ако обаче при дадена облигация офертите покриват сума, по-малка от 66,67%, тогава въпросната облигация не се включва в PSI.

- В случай, че доброволното участие надхвърли 90%, PSI продължава и приключва нормално без задействането на CACs. Тази възможност дава надежди на индивидуалните дребни кредитори да бъде избегнато орязването на облигациите, което ще понесат в случай на задължително участие.

Условията на обмяната

Процедурата стартира на 24 февруари 2012, а на притежателите на облигации се предлага да обменят облигациите си с:

- Нови облигации, които предстои да бъдат емитирани, с номинална стойност равна на 31,5% от номиналната стойност на старите облигации.

- Облигации на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF) с двегодишен или по-малък срок, с номинална стойност 15% от обменените облигации.

- За американските притежатели на облигации се предвижда вместо двегодишни облигации, внасянето в брой на 15% от първоначалната стойност на облигациите.

- Облигации, свързани с БВП на Гърция, чиято стойност ще бъде равна на номиналната стойност на новите облигации и ще имат доходност до 1%, ако увеличаването на БВП надхвърли официалните прогнози.

- Срещу начислените лихви на облигациите, включени в PSI (изчисляват се на над 5,5 млрд. евро) ще бъдат предоставени шестмесечни облигации на EFSF с нулев купон.

Лихвите

Лихвите по облигациите, които ще получат кредиторите в рамките на PSI, ще бъдат формирани както следва:

- За периода от 2013 до 2015 - 2%

- За периода от 2016 до 2020 - 3%

- През 2021 - 3,65%

- За периода от 2022 до 2042 - 4,3%

Що се отнася до облигациите, свързани с БВП, подчертава се, че те ще бъдат предоставяни заедно с новите облигации (двегодишни и 30-годишни) със следните характеристики:

- няма да имат главница,

Категории: PSI обмяна облигации институционални кредитори клаузи за колективно действие CACs
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus