Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

ПАСОК търси идеологическата си физиономия

01 Март 2013 / 20:03:57  Анастасия Балездрова
1754 прочитания

С една дълга и автокритична реч на няколко места реч, която не криеше големи изненади лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос откри 9-ия конгрес на партията. В нея той описа как партията се е повлияла “от чара и лошите последици на управлението”и разкритикува дълбоко вкоренените в нея корупция, клиентелистки връзки и тясна връзка с държавизма. “Не успяхме да отхвърлим клиентелистките практики”, посочи той.

В същото време обяви годините след възстановяването на демокрацията в Гърция като “най-добрия исторически период” и заяви, че ПАСОК се гордее със своите постижения. Сред тях изреди премахването на неравенствата в заплащането, промяната в семейното право и равенството между половете, създаването на Националната система за здравеопазване и общото подобрение в живота на гърците.

След критиката последва ретроспекция в последните няколко години, когато “ПАСОК вдигна на раменете си цялата тежест на кризата”. Евангелос Венизелос благодари на депутатите от предишния парламент за “куража им да подкрепят крайно необходимите промени”.

Евангелос Венизелос отправи ново предложение към Демократичната левица да създадат “една мажоритарна лявоцентристка коалиция” и да участват заедно на изборите. Той не пропусна да отбележи отказа на партията да участва в работите на конгреса с думите: “Учудвам се, че Демократичната левица смята за по-лесно да си сътрудничи в правителството с Нова демокрация, отколкото да проведе политически диалог с ПАСОК”.

За Нова демокрация заяви: “С нея си сътрудничим в правителството, но нямаме допирни точки що се касае до нашите ценности и идеология”.

Лидерът на ПАСОК отправи покана за единство и общи усилия за реорганизацията на партията и изхода на Гърция от кризата. Той призова привържениците на ПАСОК, които “изоставиха партията на изборите през май и юни миналата година” да се завърнат с думите: “Каним нашите хора да се завърнат в дома си” и заяви, че “СИРИЗА не е част от лявоцентристкото политическо пространство”.

Атмосферата пред и в залата, където се провежда конгресът бе приповдигната още преди назалото. Делегатите се събираха на малки групички и разговаряха за настоящето и бъдещето на партията, която след дългогодишно политическо господство и управленчески опит се озова пета по брой получени гласове на последните избори.

В рамките на конгреса се очаква да бъдат чути много и различни позиции, без да е наясно все още коя ще успее да надделее. Дебатите този “първи конгрес в новата епоха на ПАСОК”, както го нарече лидерът Евангелос Венизелос ще завършат в неделя с гласуване за новите членове на партийните органи.

GRReporter разговаря с няколко делегати – представители на различни поколения. Разликите в техните позиции са показателни за объркването, до което доведоха силните трусове в партията след падането на правителството на Георгиос Папандреу.

“Това е последният ни шанс като партия. ПАСОК се намира в най-тежкото си състояние през последните 30 години. Съществува голяма нужда за промяна и обновление. Очакваме да чуем нови неща. Всичко говорим за едно ново начало, но лично аз не очаквам много неща от този конгрес. Въпреки това трябва да се предостави възможността на младите хора да предприемат инициативи.

През последните години някои категории граждани бяха много силно засегнати от кризата. Мисля, че трябва да обърнем внимание на тях, на служителите в частния сектор, които в продължение на години игнорирахме, понеже вниманието беше насочено към държавните служители. Затова съм днес тук. Вече не се намираме през 1981 или 1985, епохата е друга и затова трябва да се променим и ние, ако искаме ПАСОК да продължи да съществува и да бъде лицето на новата социалдемокрация”, заяви 27-годишният Янис.

Друг негов връстник и съименник обаче е на коренно различно мнение. Той смята, че ПАСОК трябва да се върне към своите корени, т.е. лявата политика. “Мисля, че за да има бъдеще ПАСОК или трябва да участва в едно правителство във своите най-изтъкнати представители, за да може да наложи своята позиция, или да се оттегли изцяло от кабинета. Не съм съгласен със средното положение, което гласи, че подкрепяме правителството с вот на толерантност. Например по въпроса с трудовите отношения нашият председател трябва да предложи радикални предложения, а не да действаме като опашка на Нова демокрация”.

Според него ПАСОК е загубила своята идеология, заради дългите години на управление.

Някои от по-възрастните делегати просто си спомняха за зората на партията. “ПАСОК е голяма партия. Това, което трябва да направим е да върнем хората обратно и да върнем на ПАСОК старата слава и мощ”.

Категории: Политика ПАСОК конгрес идеология Демократична левица лявоцентристко пространство делегати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus