Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

ПАСОК „отлюспи” Акис Цохадзопулос заради скандал с имоти

08 Юни 2010 / 13:06:13  GRReporter
1797 прочитания

Второто действие на драмата на Акис Цохадзопулос се разви вчера в офисите на ПАСОК на ул. Харилаос Трикупис 50, когато бившият висш кадър на партията и близък сътрудник на Андрес Папандреу беше изправен пред Комисията за прозрачност, за да даде обяснения за имуществото си. След публикациите за имущественото състояние на г-н Цохадзопулос, се очаква утре ПАСОК официално да поиска „отлюспването” му от партията. Бившият министър в няколко правителства на ПАСОК каза, че са активирани механизми за неговото „политическо, морално и физическо унищожение.”

Г-н Цохадзопулос беше привикан пред Комисията по прозрачността, за да обясни публикациите в пресата през последните дни, които се основават на данни, които е събрала Комисията за специални ревизии. Г-н Цохадзопулос представи пред комисията огромни папаки с документи свързани с данъчните му декларации и имущественото му състояние, но въпреки че срещата му с членовете на Комисията по прозрачността продължи два часа, накрая те подчертаха, че е невъзможно да бъде ревизирано цялото съдържание на тези папки и го посъветваха да се оттегли от партията поне докато не се хвърли пълна светлина върху случая. Няколко часа по-късно г-н Цохадзопулос подаде молба за оттеглянето си от ПАСОК, но в свое изказване заяви, че има намерението да се обърне към съда, за да се защити.

Фактите показват, че Акис Цохадзопулос десетина години е имал тясно струдничество с offshore компанията Τorcaso, която е замесена в скандала с имотите на манастира Ватопед, но и в покупко-продажбата на жилището на бившия министър в центъра на Атина на ул. Диноисиу Ареопагиту 33, което е на името на съпругата му. Според разкритията на вестник "Вима" братовчедът на Акис Цохадзопулос е купил през 1999 г. жилище на втория етаж на кооперация на ул. Комна Трака 3, което през 2004 г. е станало собственост на бившия министър. Но през 2000 г. името на компанията Τorcaso пак се появява в близост до г-н Цохадзопулос. Презатлантическата офшорка тогава е закупила двуетажна сграда точно до къщата на Акис Цохадзопулос на същата улица, която сграда седем години по-късно е станала собственост на манастира Ватопед. Според начални версии сътрудници на Акис Цохадзопулос са посредничили за покупката на сградата, на която по-късно са били пристроени няколко етажи.

Снимка: ΡΗΑSΜΑ, Георгиос Николиадис

Категории: АктуалноПолитика скандали корупция имоти жилище сграда Ватопед
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus