Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

ПАСОК няма да се отърси лесно от собственическите претенции на фамилията Папандреу, смятат читателите на GRReporter

10 Февруари 2012 / 11:02:48  GRReporter
983 прочитания

Преди няколко дни в редакцията на GRReporter се шегувахме, че бившият гръцки премиер опроверга напълно заглавието ни през ноември миналата година: Падането на Георгиос Папандреу.

Бившият гръцки премиер не само не е паднал, но продължава да играе водеща роля в приемането на жизненоважни за бъдещето на Гърция решения. Последният пример за това беше срещата на политическите лидери, които подкрепят правителството с премиера Лукас Пападимос. Докато медиите се занимаваха с настояването на Андонис Самарас да не бъдат орязани помощните пенсии, които са под 300 евро и с неуспешните лавирания на председателя на ЛАОС Георгиос Карадзаферис, „червената линия” на Георгиос Папандреу мина някакси незабелязано. Какво каза той? Че настояването на лидера на „сините” ще доведе до орязването на основните пенсии. Но не на кои да е, а на пенсиите на служителите в държавните предприятия, които са най-високите в страната.

Защо? Защото водещите синдикати в страната са именно в държавните предприятия, те са създанието и галените деца на ПАСОК в продължение на десетилетия. „Остави една цяла година да мине в бездействие, увеличи държавните разходи, опита се да криминализира продаването на държавно имущество, създаде политическата оперета през юни 2011, постави Гърция на прага на драхмата, предложи за премиер – марионетка Филипос Пецалникос, докара партията си до 9 на сто в социологическите проучвания. Разговорлив в Коста Рика на конгреса на Социалистическия Интернационал и пред парламентарната група на ПАСОК. Винаги говори едни и същи неща, сред които няма и помен от самокритика. Но винаги мълчалив по време на преговорите, дори на последните. Единственият му проблем – да не се орежат пенсиите на любимите на ПАСОК държавни предприятия”.

Това е само едно от определенията, които дават рационално мислещите гърци на човека, който спечели парламентарните избори през 2009 с преднина от 10 пункта и заветното обещание: „Пари има”.

В разгара на най-тежкия период в историята на ПАСОК Георгиос Папандреу създава усещането, че се опитва всячески да се задържи начело на партията, въпреки че водещите министри му показват изхода.

GRReporter попита своите читатели каква може да бъде развръзката от вътрешните борби за надмощие в ПАСОК и доколко е възможен развод на Георгиос Папандреу с партията-творение на неговия баща, Андреас Папандреу.

Отговорите в трите езикови версии на сайта са почти идентични и единодушни. И така, ще успее ли ПАСОК да се еманципира от фамилията Папандреу?

Най-много отговори е получил отговорът: „След като съсипахаха Гърция, братята Папандреу съсипват и партията, която е пред разпад”. Най-много гласове за него са дадени в гръцката версия – 68 на сто. Отговорите в българската и английската версия са съответно 45 и 47 на сто.

Преценката, че бившият премиер няма да се оттегли от партията, която смята за семейно владение се споделят от 26 на сто от читателите в българската и английската версии, докато в гръцката те са 11 на сто.

Гръцките читатели смятат за по-вероятна възможността раздялата му да е дълга и мъчителна и да предизвика трусове сред социалистите, което на практика се случва в момента. Техните отговори са в процент 19 на сто. Същия отговор са подкрепили 22 на сто от читателите на българската и 18 на сто от читателите на английската версия на GRReporter.

Позитивният, ако може да бъде определен така отговор, че много скоро ПАСОК ще изрита „принцовете” на Андреас е получил най-песимистичните оценки. Подкепили са го 6 на сто от българските, 9 на сто от английските и само 1 на сто от гръцките читатели.

Благодарим за участието и очакваме вашите отговори в новата ни анкета: Защо след 2 години финансов надзор Гърция е пред икономически крах?

Категории: Политика анкета Георгиос Папандреу ПАСОК бивш премиер
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus